sobota 3. decembra 2011

Zodpovednosť, Odvaha, Pružnosť, Efektívnosť- to sú hodnoty, ktoré si volíme 12.6.2010 ( Pravá cesta- blok SDKU DS, SAS, KDH)

Maďarská karta opäť vstupuje do volieb. Duray a SMK, si podpísali dnes svojim správaním svoju politickú smrť. Oni si ju už podpísali dávno, odchodom Bugára z tejto strany a všetkých čo mali aspoň kus zdravého rozumu a odišli s ním.
Tentokrát, keď sa podpísal Duray pod Maďarský list, ktorí adresovali Maďarské politické strany, je jasné, že jeho veľkou túžbou je byť naozaj "skutočným Slovákom" alebo žeby to bol čistokrvný Maďar ? No neviem, je predsa poslancom Slovenského štátu, má teda v prvom rade hájiť záujmy Slovenska.

Neviem, veď ja som len obyčajný občan Slovenska, ktorí vie čítať a písať, a tak jednoducho si to takto vysvetľujem. Nie on sa podpíše pod Maďarskú agitáciu, ktorá ide do Bruselu. Ten Brusel, má z nás fakt dobrú šou. SMK je na odpis už dávno, týmto si podčiarkli svoju smrť. Odpisovať sa bude takisto SMER, ktorému konečne Maďarská Karta umožnila zahrať do autu Grécky dlh.

Veľký záchranca SMER, hrá podľa rôznych kariet. Na jedine karte - urputne bojuje proti obchodníkom- aby znižovali ceny, bojuje proti monopolom, diktuje bankám, že majú poskytovať úvery hocikomu, diktuje všetko. Na druhej karte, keď mu Európska Únia povie, požičaj Grécku, lebo si v EÚ, tak musíš požičať.Nie začne obhajovať svoj ľud, že boháčom z Grécka nič nepožičiame, veď sami nemáme na chleba.

A chleba je fakt drahý, ako vždy hovorí. Na tlačovkách sa prezentuje že nič nepožičiame, a do Bruselu príde a nakoniec podľahne tlaku a povie, jasné že požičiame, však ,, bedač na Slovensku, si vyhrnie rukávy, a bude makať viac, a ani nemukne. Fico povie, dám vám vy bedač hlúpa dôchodky, aj 14. dôchodok bude. V ríše snov možno.

Koľko kariet má ten Fico v rukáve. Asi najskvelejšia karta je Vierka Tomanová. Toto je jeho žolík. Hlúposť ( alebo minulosť- komunizmus v priamom prenose ) Ekonómovia učme sa , históriu máme v priamom prenose na obrazovke. Ona ide vytvárať sociálny štát ?

Výborne ja som len rád, no tak ja som kompletne spokojný, Vierka mi prisľúbila že budem mať 13 možno aj 14 dôchodok, a že aj chleba bude stáť možno 30 centov. Ja preto veľmi “milujem Vierku.“ Viera je zázrak sám o sebe. Ide budovať sociálny štát, aj na Grécku pôžičku máme, máme veľa zdrojov- dovolíme si to. Zázračná Vierka s Robkom, idú robiť sociálne zázraky. Keby sprostosť kvitla, tak by reportér musel použiť krovynorez , aby si najprv vysekal cestu, a položil im otázky.

Vykreslím podmienky, na základe ktorých idú budovať sociálny štát :
Začnem potenciálom krajiny, ktorá vytvára hodnoty : Počet obyvateľov 5,3 mil. Skk, Nezamestnanosť sa blíži neoficiálne ku 13 %, Úrad práce vykazuje 10,95% . Sme krajina, ktorá je orientovaná na export. Teda sme závislí na investíciách. Z tohto potenciálu, keď nezamestnanosť a jej rast v najbližšom období nie je zastavená, oni idú budovať sociálny štát.

A z čoho to chcú financovať- ? Keď sa nevytvárajú pracovné miesta, jednoduchý a pre nich zázračný spôsob ako naplniť kasu je zvýšiť dane, to je úplne logické a pochopiteľné, ak by vyhrali urobia tak dva roky po voľbách, najprv si pripravia pôdu. Tomuto kroku musíme jednoznačne predísť. Zákonník práce ktorý doslova podporuje klientelizmus a korupciu, je tiež potrebné okamžite prispôsobiť podmienkam, ktoré sú na trhu. Je potrebnú mu dať modernú tvár, inak sa nezamestnanosť buď bude zvyšovať, alebo bude stagnovať. Krajine sa s týmto zákonom, istotne nepodarí tak razantne riešiť znižovanie nezamestnanosti tak rýchlo ako to dokázala minulá vláda.

Zákonník práce je nepružný, podporuje klientelizmus a korupciu. Chráni zamestnancov, a poskytuje im zdanlivú ochranu- je to zázrak z dielne Vierky. Prečo im poskytuje zdanlivú ochranu. Lebo keďže trh práce je a pri tomto zákone ostane nepružný, nebudú pružný ani zamestnanci, budú držať s prepáčením hubu a krok, lebo nebudú mať možnosti na trhu práce, na to aby si našli pre nich adekvátnu prácu. A ak aj odídu, lebo ich práca nenapĺňa, tak budú musieť počítať s tučným balíkom, na prípadný úplatok, aby si to svoje miesto niekde kúpili. Toto sú zázračné účinky Vierkynho zákona práce.

Zamestnávatelia nebudú platiť odstupné, preto budú držať svojich zamestnancov, aj keď nebudú mať zákazky, a keď nebudú mať peniaze, tak skrachujú a nikto nič nedostane. Počká sa na konkurz. A zamestnanci, tiež budú ticho čakať na krach, lebo inde v iných firmách nebudú prijímať nových zamestnancov, preto lebo aj oni budú zápasiť o zákazky.

Alebo Vás príjmu ale si to za to zaplatíte, kúpite si miesto. A stačilo by iba to aby sa zákon trochu spružnil. Aby dovolil obom stranám správať sa pružne, hlavne v období globálnej krízy. Podniky by mohli v tomto prípade pružne reagovať na vzniknutú situáciu. Osobne si myslím, že odstupné patrí do pôsobnosti štátu- podniky takto suplujú sociálne úlohy štátu. Každý občan je v podstate podnikateľ, a nie som presvedčený o tom, že v čase keď nie sú zákazky, musí podnik človeka prepustiť, a zákon mu prikazuje vyplatiť odstupné. Túto úlohu by mal znášať štát, nie podnik, podnik ak by mu to zákon neprikazoval, by mal voľné ruky, lebo on si veľmi dobre uvedomuje svoje zákonné povinnosti a pri prijímaní ľudí, tento fakt zohľadňuje.

Aj pre tento fakt sme pre firmy drahší. A aj preto sa tak rýchlo nevytvárajú nové pracovné miesta. A aj preto je nezamestnanosť. Som za to aby sa ľudia o seba postarali sami sa seba. Na to každý potrebuje kvalitné pružné , moderné , ekonomické podmienky, ktoré každému túto svoju osobnú túžbu dokážu naplniť. Ak to tak nie je, musím sa spoliehať na štát- na ľudí ktorí sú vo vláde, je ich tam 150, len málo z nich háji záujmy svojich voličov, v prvom rade hája záujmy svoje .

A jedno či sú to socialisti, alebo polo liberáli. Preto štátu neverím. Verím v seba , a minulá vláda ma presvedčila o tom, že tie podmienky vedela vytvoriť, zastavila zadlžovanie, poskytla rovnú dať, zastavila zneužívanie sociálnych východ. Šikovným podnikavcom, ktorí si dokázali jednoducho vybaviť invalidný dôchodok podplatením komisie. Vybaviť si paličku a mať invalidný dôchodok bolo krásne zneužívané.

Je rozumné od vlády, keď presúva zodpovednosť zo svojich rúk do rúk občanov, pretože občania najlepšie vedia ako sa o seba postarať. Štát potrebujeme iba na to, aby nám poskytol bezpečnosť a ochranu, a aby nás reprezentoval na medzinárodnom fóre, a aby sa staral o atraktívnosť ekonomického prostredia- pre budúcich investorov- a to aj preto, aby sme investorov nemuseli lákať na daňové prázdniny, lebo takto si my všetci kupujeme prácu – a to preto, lebo nie sme atraktívny.

Ak budeme poskytovať kvalitné ekonomické prostredie, budeme si môcť vyberať investorov a nie si ich kupovať. To Fico a Vierka nedokážu nikdy pochopiť. Chcú mať zodpovednosť za všetky činnosť. Dobre nech si ju majú- potom sa však budú aj zodpovedať- a budú musieť splniť to čo zodpovedne prehlasujú. Ak sa tak nestane, budú mať problém. A ten problém sa v budúcnosti bude volať- PRAVÁ CESTA.

Nemám rád ľudí, ktorí nepochopia nastupujúce zmeny a trendy v ekonomike a promptne na ne reagovať. 12.6.2010 pôjdem voliť aj za to, aby som sa mohol budúcim generáciám pozrieť s odvahou do očí.

Musia tak urobiť všetci uvedomelý ľudia, a musia ísť voliť jednu zo strán SDKU, SAS, a KDH, aby mali dostatok hlasov na to, aby robili reálne kroky, pre zodpovednú a krásnu budúcnosť nielen nás ale hlavne našich detí, ktorí pochopia zodpovednosť a odvahu, a pochopia, že sa vedia o seba postarať, a nebude im to robiť žiadny problém, lebo sme im hlavne my – našimi terajšími rozhodnutiami na to pripravili kvalitnú pôdu v podobe vysoko kvalitného ekonomického prostredia s investíciami, ktoré budú mať vysokú pridanú hodnotu, nie byť nazývaný montážnou halou Európy.

Aj keď za každú prácu je potrebné vďačiť, ďalší náš krok je v tom, aby sme pritiahli investorov s vysokou pridanou hodnotou, a tým ako spoločnosť porastieme aj v kvalifikačnej úrovni a vzdelanostnej úrovni. Voľte zodpovednosť a odvahu- voľte PRAVÚ CESTU - ( SDKU – DS, SAS, KDH ). ( bez gramatickej úpravy za prípadne preklepy alebo gramatické chyby sa ospravedlňujem )

Autorom je Michal Vonderčík-Smite  národohospodár, ekonóm. Všetky práva vyhradené. Všetky články autora sú chranené autorským zákonom. Akékoľvek zverejňovanie alebo kopírovanie článku je zakázané, Je to možné iba s písomným súhlasom autora.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára