sobota 3. decembra 2011

SRDCOVÝ PRINCÍP SLOVENSKA

SRDCOVÝ  PRINCÍP  SLOVENSKA

Ak by sa Slovensko uberalo cestou uložiť bankám daň- bol by to veľký populistický krok. Ešte že nemáme populistov pri moci. Banky na Slovensku nemajú priamu príčinu na vzniku krízy, sú také malé, sú to len retailové banky, nie sú to investičné banky a rozhodne to nie sú hedgové fondy, a rozhodne nedokážu vytvoriť takú veľkú formu špekulatívneho kapitálu, ktorý určitou mierou spolu s vysoko rozvinutým finančným systém USA zabezpečil túto dlhovú krízu.

Tento populistický a politicky veľmi výhodný marketingový  krok ( hlavne pre dôchodcov )  by znamenal, jednoznačné zdraženie úverov- a teda aj ich relatívnu nedostupnosť- a to si v tejto dobe môže naozaj  dovoliť iba Nemecko nie Slovensko, ktoré potrebuje banky na to aby spustili mieru rizika a púšťali hlavne podnikateľom úvery v čo možno najväčšej miere aby sa rozbehla zamestnanosť a celková pružnosť ekonomiky.

Táto vláda ako som už viackrát napísal rieši dva politické projekty- Robiť politiku tak, aby si zabezpečila aj ďalšie obdobie  vládnutia, teda musí škrtať a šetriť s ohľadom na 35 % hlasov Smeru- teda izolovať  Smer.  Musí to robiť obzvlášť inteligentne. Najlepšia forma- by však bola tá, keby sa produktívna vrstva vo forme SDKU -DS a ich spoločníkov ( KDH, SAS ) , dokázali dohodnúť- teda nájsť zmier s post produktívnou vrstvou- a to voličmi SMERU- lebo ani jedna strana nemôže bez seba existovať.

Bojom medzi týmito stranami , Slovensko stráca. Treba nájsť cestu porozumenia, a keď sa tak stane, Slovensko bude mať okrem Eura aj stabilné podnikateľské prostredie. Ale na to potrebuje mať zodpovedných voličov. Už teraz je vidno ako si každá politická strana pripravuje pôdu pre budúce , o 3,5 roka, volebné obdobie.

Kvalitné premostenie medzi dvoma najsilnejšími stranami predstavuje Radičová, uvidíme či sa cesta zmieru pre kvalitné napredovanie Slovenska dosiahne alebo sa Zamestnanci a Dôchodcovia budú naďalej hádať. Je potrebné si však uvedomiť, že každý z nás je dieťaťom, študentom, potom zarába a potom je dôchodcom, a v každom období by mal mať kvalitné podmienky aby sa vo svojej fáze života cítil naozaj kvalitne a aby mal srdce na správnom mieste.

 Ak sa budeme hádať- budú problémy, ak nájdeme vhodnú komunikáciu, nájdeme správny smer vývoja. Inak budeme pomyselne stále riešiť kauzy ( budeme počúvať rôzne nahrávky, vraždy prominentných právnikov a pod. lákavé správy hlavne pre novinárov, ktorí tak z tejto pomyselnej slovnej vojny budú zarábať asi najviac ) ,  žekto čo všetko má za ušami,  a vývoj Slovenska odložíme na bok.

Otázka  je zrejmá : Má každý z nás srdce na tom s- právnom mieste, alebo sa každý budeme škrabať za svojimi ušami ? Potom si však nechcem  odpovedať na  to nadväzujúcu otázku.  Kto sa postará o srdcový princíp Slovenska ?

Na Slovensku už vyrastá nová generácia inteligencie, ktorá  sa bude musieť zaoberať  všetkými otázkami- ale hlavne musí mať srdce na tom správnom mieste. Musí si klásť tie správne otázky. A keď sa tak stane,  každý Slovák bude vedieť  aký je to pocit mať srdce na tom -  svojom správnom mieste .

Michal Vonderčík- SMITE
Auto je Národohospodár
Všetky práva vyhradené.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára