štvrtok 1. decembra 2011

Ako si nechať pošliapať svoju principiálnosť.

Návod na priame pošliapanie morálnych hodnôt a nechať sa prevalcovať svojim konkurentom. 

Slovensko opäť raz zažilo niečo čomu sa hovorí principiálnosť v priamom prenose. Videlo aj to ako sa táto principiálnosť dá efektívne pošliapať.  Cesta k tomu bola veľmi jednoduchá.  Strana SAS

Veľmi logické riešenie- pustiť bez boja- Červených k moci- k tomu mám tlieskať strane SAS ? V politike platí- ak sa nedohodneš ty- dohodnú sa iný, a ty sa už potom nebudeš mať šancu s nikým dohodnúť- a to presne urobila strana SAS, nechcela poslúchnuť svojich troch koaličných partnerov, a tak odišla a možno bude v politickej izolácií. Základom v politike je naučiť sa umeniu možného - nikdy nie umeniu žiaduceho.

Pretože politik je človek ktorý musí zastávať názory nielen svojej voličskej základne, ale v neposlednom rade- je jeho úlohu osloviť každého občana Slovenska- musí sa naučiť umeniu možného. Pri tom umení možného- je jedna kapitola- o tom ako a s kým sa mám dohodnúť aby som mohol realizovať svoj volebný program- aspoň niečo z neho. Pretože ak sa aktuálne prieskumy naozaj splnia, a SMER vyhrá a bude vládnuť sám- potom všetci uvidíme v priamom prenose  červenú principialitu.

Jedinou našou záchranou je to- že aj keď pán Fico je dobrým politikom- hlavne čo sa týka populizmu, sám si nasypal popol na hlavu, pretože je pod kontrolou EU, a nie je možné aby sa správal tak ako chce. Rizikom toho ak bude vládnuť sám je to - že nebude mať na koho zvaliť svoje dosť pravdepodobné pochybenia . To on ako predseda strany veľmi dobre vie. Preto aj keď budú mať možné očakávané silné čísla, budú sa chcieť s niekym spojiť, aby nestáli pred Slovenskom sami- to je pre politickú stranu veľkým rizikom. Stačí ak stojíte dvaja- a už viete hrať politickú hru s jasným cieľom urobiť svoje kroky také neprehľadné, aby v tom mal volič totálny zmätok a aby v rámci tohto zmätku nevedel či naozaj to bola jeho strana čo volil- ktorá pochybila.

Ak tam bude stáť sám- nie je možné robiť zmätok, volič jasne vidí- ak je trochu inteligentný- že vládne iba jedna strana- a tá je potom za všetko zodpovedná.  Je to maximálne politické riziko vládnuť sám- pre politickú stranu to môže znamenať posledné roky vo vláde. Na takýto postoj však musí politická strana dozrieť. Možno strana Smer to vie, aspoň v to dúfam- aby bola ochotná spojiť sa.

Inak ak politicky dospela príliš veľmi, tak potom máme problém všetci. Pretože ak si uvedomí že má silu na to aby presadila celý svoj program bez vážnejších problémov- riziko návratu do minulosti- a do zriadenia socialistického komunizmu je tiež veľmi veľké. Práve preto dúfam že nebudú mať také silné čísla aby mohli vládnuť sami.  A ak aj áno- tak len veľmi tesne- proste je potrebné aby museli vyjednávať a spojiť sa s pravicou. Inak má strana SAS- na krku neskutočnú politickú hanbu, a zodpovednosť za to že túto situáciu bez boja zapríčinila.

SAS ako už veľakrát hovorím- obetovala svoju odbornosť v prospech svojich politických konkurentov. Je nemysliteľné- a priam prakticky nemožné aby sme mali v politike poslancov, ktorý budú hlasovať podľa svojej principiálnosti pri každej vážnej politickej otázke. Nie je možné mať 150 poslancov- ktorý budú hlasovať podľa seba - to by sme tu potom nemali mať politické strany a zoskupenia. Cieľom politickej strany je presadiť svoj program alebo keď už nie celý program tak aspoň časť z neho.

Je veľká škoda- že strana SAS obetovala svoju časť programu, a svoju odbornosť , na úkor iného možného programu, ktorý vzíde po 10. marci. Hlavná škoda je v tom- že oslabili pravicový blok, ktorý zrejme nebude mať potenciál na to aby aj tentokrát zablokoval posledný výdych  minulosti- ako som ja nazval stranu Smer. Bude musieť vzniknúť dohoda medzi týmito blokmi- a to ma na druhej strane veľmi teší- lebo je nádej na vznik strednodobej politickej stability v podobe vznikajúceho politického konzervatizmu.

Hlavnú úlohu budú hrať občania- a strana KDH- ktorá bude dôležitým prostredníkom medzi možným spojením SMER- SDKU a KDH, to by bola ideálna rovnica pre každého voliča Slovenka- práve pre vyváženosť preferencií- jednak pracujúcich- platiacich dane a odvody pre druhý tábor- dôchodcov- žiadajúcich dôstojnú starobu.

AK táto vyváženosť nevznikne - a Smer dokáže vládnuť sám, pracujúci tábor - zrejme zoberie nohy na plecia a pôjde tam kde budú nižšie dane- lebo smer bude chcieť nasýtiť svojich voličovu a tým sú dôchodcovia na úkor porazených- pracujúcich- teda vyššie dane a tým pádom nízka motivácia pracovať- a tlak na ďalšie zadlžovanie.

Spojením pravej a ľavej ruky- dôjde ku vzájomnému vyváženiu oboch prúdov a hlavne k tomu aby sa tu nestriedali vlády - raz ľavé a raz pravé- aby niekto furt len nešetril, a ten druhý furt len nemíňal. Každá činnosť - potrebuje strednú cestu- a tá má teraz príležitosť na vznik. Strednodobá politická stabilita je na ceste.

Slovensko a jeho  budúci vývoj ju potrebuje.

Michal Vonderčík
Autor je národohospodár

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára