sobota 3. decembra 2011

HODNOTY A SPOTREBA

HODNOTY A SPOTREBA

Nato aby ktokoľvek dokázal vytvoriť zmyslupllné hodnoty, potrebuje víziu, poslanie a hlavne cieľ. A nato aby človek dokázal spotrebovať potrebuje mať vytvorené hodnoty. Týmto úvodným konštatovním chcem jasne poukázať na rozdiel medzi socíálnou ( ľavou ) stranou a slobodnou ( pravou ) stranou politiky a poukázať na dôležitú zlatú strednú cestu ako rovnováha v každej oblasti nielen v politike.

Sociálne podniky, ktoré začala prešetrovať Európska komisia , a ktorej autorkou a realizátorkou je Vierka ( ľavá- ale doslova ľavá ruka Roba ( nič proti výnimočným ľavákom, ona je praváčka ), budú pravdepodobne financovať daňovníci.

Poďme ale poporiatku . Ak by smo mal tu šancu sediet s pani Vierkou, s veľkou chuťou a priam nadšením by som s ňou išiel do vzájomnej komfrontácie. Politiku môžu totiž robiť len dva druhy ľudí- ľudia, ktorí dokážu vytvárať hodnoty , a ľudia ktorí dokážu vytvárať spotrebu. Na každej strane sa nachádza rôzny stupeň inteligenice.

Rozhodne vo vláde nemá čo robiť Viera, tá nepatrí nikam, v podstate ani neviem kam vôbec smeruje s tými svojimi opatreniami. Vaše ,, PRIVILEGOVANÉ Sociálne podniky ,, ( na Vieru bol už niekoľkokrát podaný návrh na jej odvolanie, a to jednak pre jej jednoznačnú nekompetentnosť ,a tiež pre 2 miliónvú dotáciu pre podnik Privilégium, pre ktorý pracovala ), ničia efektívne využívanie pracovného času a konkurenčné podniky.

Socilálne podniky- naozaj neskutočný zásah do čierneho- úprimne Vám naozaj gratulujem- som úplne nadšený týmto protikrízovým opatrením, pre boj s nezamestnanosťou. Normálne mám povystrihované výstrižky z novín, kde je čo i len zmienka o Vašich sociálnych podnikoch. Fakt žasnem nad tým aká ,, ste len múdra,, . Kde preboha ten rozum beriete.

Veď na to treba fakt genialitu hrubého zrna, keď Sociálnymi podnikmi vytvárate nové pracovné miesta, na úkor trhovo vytvorených pracovných miest, ktoré bojujú neustále s trhom a konkurencou ( viď- Krachujúci Revúcky podnik, ktorý prišiel o zákazníka kvoli Sociiálnemu podniku vytvorený vládou na podporu nezamenstnanosti, ktorý dokáže vyrábať lacnejšie priamej podpore štátu – úryvok z článku Hospodárskych novín 25.3.2010 ).

Naozaj genialita hrubého zrna- ale staré návyky sa nezaprú. Starý dobrý, červený kabát, červené spomienky sú čerstvé však pani Vierka- dokonca ministerka ste. Hurá, vrchol vašej červenej slávy však. To si ako predstavujete ? Že Sociálne podniky vyriešia Váš problém s nezamestnanosťou ? To si naozaj myslíte že tak ako Vy ( o tom som fakt presvedčený ), majú ľudia v hlave prázdno, alebo aby som bol presnejší červené prázdno ?

Sociálne podniky akurat tak vo veľkom štýle podporujú klientelizmus ako hrom, korupciu a vytvára sa tak živná pôda pre šedú ekonomiku. Európska komisia to vie, a pekne Vám pani Vierka klepla po prstoch. A tých 11 mld Eur, ktoré ste použili na sociálne podniky, a ktoré iba zničili schopné konkurenčné podniky, a vytvorili živú pôdu pre Vaše neefektívne podniky, ktoré si myslíte že ,sa budú snažiť svojou kvalitou niekoho prekonať.

A koho sa budú snažiť prekonať- Vás pani Ministerka- no jedine Vás- lebo Vy ich financujete. Načo sa oni budú snažiť súťažiť- a s kým- ? Prečo by museli- veď daňoví poplatníci zaplatia prácu neefektívnej výrobe- veľmi radi zaplatia- už v rade čakáme na podanie daňového priznanie, len aby sme stihli zachrániť Vaše sociálne reformy .

Myslíte si že podniky s takouto podporou sa v dlhodobom období budú o niečo snažiť ? Pani Ministerka dovoľte mi pripomenúť , aký je dnes rok- je rok 2010- viete neviem či ste si všimli ale tu už nie sme v komunizme. Viete o tom pani Ministerka?

Vo vašom prípade Vám to je jedno, či to je alebo nie je, v dlhodobom období efektívne alebo neefektívne, to je vám úplne jedno, veď ste tu možno na 4 roky, potom ak boh dá, a Robko urobí dobrú populistikú kampaň ( Mečiar 2 sa vracia ), tak možno aj dlhšie. Otázka je dokedy ? Ja viem vy zastupujete dôchodcov a ľudí ktorí stále veria že štát sa postará o ich biedne životy. Normálny ľudia prichádzajú však na to že to tak nie je, a nebude to tak, už či sa Vám to páči alebo nie, vývoj nezastavíte.

Ste ako dinosaurus, ktoré tiež vyhynuli, a je len otázkou času, kedy aj Vaša neodbornosť a žiadny cit pre budúce generácie a tým patričná zodpovednosť je Vám úplne ľahostajná. Ako človek vo vrcholnej politike, si musíte byť vedomá, že zastupujete nielen Vaše hlavné spektrum voličskej základne ako sú dôchodcovia, ktorým patrí všetká česť, za ich odpracované roky (ale ani tým nikto nezaručí vyššie dôchodky, lebo demografia ukazuje, že odvody na pokrytie ich dôchodkov sú nepostačujúce- bohužiaľ Európa stárne, a bude starnuť- rodina je pre mnohých dnes drahou záležitosťou ) .

Ale vy nezastupujete iba túto vrstvu, Vy zastupujete aj produktívnu a predproduktívnu vrstvu – proste všetkých občanov. A jedno Vám musí byť jednoznačne jasné. Produktívna vrstva Vás rada mať nikdy nebude. A prečo ? Pre to červené prázdno ktoré máte v hlave. Pre zákonník práce, ktorý nebude nútiť podniky k tvorbe nových pracovných miest.

A ak vyhráte voľby, budete musieť riešiť otázku príjmovej strany štátneho rozpočtu. A to bude možné iba zvýšením priamych daní, aby ste mohli ten svoj klientelizmus a nástenkové tendre začo platiť. Viete pani Vierka ja Vám to vysvetlím ako sedliakovi- ten pochopí princíp hneď, nepotrebuje nato červenú farbu. Základom fungovania štátu je rodina, je to základná ekonomická jednotka, ktorá vyrába tovary a služby, a tiež spotrebúva- je to krvný obeh štátu. Rodina vychováva deti- a tie znova svoje deti a tak ďalej.

V trhovej ekonomike- slobodnej trhovej ekonomike, je veľmi veľa príležitostí na to aby sa deti tej ktorej rodiny mohli kdekoľvek a kedykoľvek uplatniť. To znamená že pracujú. Z ich mzdy sa platia odvody – zdravotné a odvody do sociálnej poisťovni, ktoré majú danému pracujúcemu zabezpečiť kvalitnú starobu. Odvodový systém bol koncipovaný v iných podmienkach, presne v povojnových podmienkach, kde vojnou zničené hospodárstvo celého sveta, poskytovalo dostatok práce pre každého. Bolo to v podmienkach kde tento systém bolo možné zaviesť.

Teraz to tak nie je. A systém je pred kolapsom. Sociálne výhody sú vážnou hrozbou pre každý ekonomický systém. Ďalšou dôležitou reformou pre našu generáciu bude zrušiť Sociálnu poisťovňu ako garanta pre vyplácanie dôchodkov.

A to preto, pretože v budúcnosti sa o tomto systéme odvodov na dôchodok a ich spätné vyplácanie v starobe, bude iba učiť v ekonomickom dejepise. Sociálna poisťovňa bude zrušené, možno to bude o 20 rokov, možno neskôr, možno tu už ani ja nebudem, ale rozumný štát sa bude chcieť tejto zodpovednosti čo najskôr zbaviť aby nemusel túto otázku nikdy riešiť.

Zodpovedný štát je taký, ktorý poskytuje zodpovednosť svojim občanom. Nezodpovedný štát je taký, ktorý im ju berie, a ktorý proklamuje že sa o nich postará. Ale vždy príde iná vláda, a preto nikto nemá žiadnu istotu v tom, že keď on bude na dôchodku, bude práve pri moci sociálna alebo liberálna vláda, a podstatné je tiež že ako dlho. ? Ľudia v komunizme, sa týmito otázkami vôbec nezaoberali, pretože štát sa staral o každého o každú ekonomickú činnosť, a preto tento systém v tomto ekonomickom zriadení, fungoval, takéto neefektívne správanie sa však raz muselo zreálniť, a tu je výsledok.

Teraz sa štát musí naučiť podnikať zo svojimi zdrojmi, a tými najhlavnejšími zdrojmi ktorými každý štát disponuje, sú ich občania. Ak štát bude preberať zodpovednosť za svojich občanov, musí zákonite obmedzovať ich aktívnu slobodu. Predsa nemôže niečo sľubovať ľudom, bez toho aby ich neobmedzovala.

Pritom štát, ktorý zodpovednosť presúva na ľudí, im zákonite vytvára oveľa viac možností na to aby sa čo možno najvolnejšie a v rámci fair play uplatňovali na trhu práce a pretavili zodpovednosť do reality. A v tom je to- Dať ľudom možnosť voľby ako využiť svoj čas najefektívnejšie. V komunizme o túto možnosť ľudia prišli- a draho za to zaplatili- hlavne časom ktorý stratili, získali však istoty.

Ja tie ich istoty nechcem, radšej budem slobodný- doslovne slovom, písmom, aj činom, a veľmi rád budem bojovať za svoju predstavu a vízie, o ktorých ľudia v komunistickom režime ani len nepočuli , nesnívali a ani nevedeli čo to je.

TOTO BUDE OTÁZKA NAŠEJ GENERÁCIE, ŽIŤ ŽIVOT PODĽA NAŠICH VÍZIÍ A PREDSTÁV a mať na to dostatok odvahy uskutočniť to, aby sme týmto spôsobom života dokázali presvedčiť generácie ktoré preberú žezlo po nás. Len ak je sám človek zodpovedný sám sa seba, potom aj štát bude svojim občanom nápomocný a iba tak sa človek naozaj stane sociálnym, a to práve preto, lebo na to aby niekomu inému pomohol, nebude donútený žiadnym odvodovým zaťažením či daňami, potom to bude robiť nezištne a rád. To je socíálne podstata štátu.

Autor- MICHAL VONDERČÍK ( všetky práva vyhradené )

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára