sobota 3. decembra 2011

Pravé alebo Červené smerovanie ?

Sľúbil som Vám moji priaznivci, že po voľbách Vám napíšem- povolebný vývoj- tu je menšia analýza politického spektra.

Stredopravá koalícia vs osamotený Fico a prostý Slota ( nechcel som napísať s...stý Slota- ale je to tak )

79 hlasov oficiálnej koalície + hlasy SNS- 9 hlasov ku Ficovým 62 hlasom. Fico je v opozícií sám má iba 62 hlasov, nemôže sa spoliehať na SNS- a jeho hlasy.

Ak SNS pochopila, a ja dúfam že naozaj nie sú až taký natvrdlý a pochopili kto vytuneloval ich voličskú základňu, tak by sa mali snažiť získať svoje hlasy späť a to sa tá len tak- že sa budú snažiť zdiskreditovať stranu Smer, a budú na ňu kydať ako sa len dá, aby oslabila ich pozíciu. Keď ste sami v opozícií, je to sťažená pozícia, pretože Vás nemá kto podržať .

A tiež nie je možné na koho furt kydať hnoj- ako to musela znážať SNS počas vládnutia, lenže ten hnoj bol veľmi bohatý na emisie, tak prečo by SNS nezniesla počas vládnutia trocha smradu na svojich hlavách. Teraz si však všetok hnoj bude na hlave držať Fico, a bude mať jeden vážny problém, on nemá na koho túto svoju špinu kydať.

Je sám- som zvedavý ako sa z toho svojho hnoja vyhrabe- a či vôbec. Pretože terajšia koalícia si je vedomá toho čo chce a čo má urobiť- jej úlohou bude robiť politiku- umiernenou cestou, aby sa Červený prúd- v podobe Smeru, už nikdy nedostal k moci. Preto si myslím, že koalícia vydrží, a vytvorí si priestor aj na budúce vládnutie.

A SNS je neutrálna- bude hrať na toľko strán, na koľko sa len bude dať- ale prikláňam sa k tomu, že ich hlasy budú viac smerovať ku koalícií akoby mali pomôcť SMeru- za podmienky ak im niečo v tých hlavách naozaj ostalo. Ak v tých hlavách fakt nič nemajú a len čakajú na koryto, tak potom im bude úplne jedno za aké zákony budú hlasovať a to môže byť trochu naškodu, že sa táto strana nakoniec do vlády dostala. Podľa mňa budú využívať každú kauzu, ktorá by im pomohla na získanie voličských hlasov- budú sa chytať každej slamky, teda nie je možné dopredu predpovedať ich správanie.

Fico vedomí si toho, že vyhral voľby, by si mal veľmi rýchlo uvedomiť, tak ako si to aj Mečiar uvedomil, že vyhrať voľby ešte neznamená vládnuť, a Mečiar kým si tento fakt uvedomil, tak nakoniec sa do parlamentu vôbec nedostal. Fico by mal robiť to čo robil Mečiar za čias druhej Dzurindovej vlády- pomaly ale isto si prihrievať polievočku, aby bol pre stredopravé strany akceptovaným hráčom, a aby s ním boli tieto strany vôbec ochotné rokovať a zostaviť budúcu vládu. Lebo aj keď bude mať 35% percent a opäť vyhrá voľby ale zase nebude mať s kým zostaviť vládu, tak mu to bude na nič.

Jeho výroky typu- budeme tvrdo bojovať proti koalícii, ho znovu odsunú na druhú koľaj, a príde SDĽ- veľká škoda že sa zelený spojili s SDĽ- dosť si tým táto strana Zelených poškodila, SDĽ- už samotný názov strany, je minulosť, ktorú nikto nechce ani cítiť. Strana Zelených mala ísť sama, a získala by veľa. Škoda dúfam že sa poučia, a do budúcich volieb pôjdu samy ako po minulé roky.

Na záver dodávam, že Koalícia vedomá si toho, aby sa červený opäť nedostali do vlády, vydrží toto obdobie. Bude riešiť dva dôležité projekty- a to obnava krajiny, zastavenie zadlžovania, a musí to robiť tak aby presvedčila hlas 35. % percent ľudí, čo volili SMER- aby smer oslabili a aby nemal žiadnu šancu na zostavenie vlády. Generácia pravého prúdu musí nastoliť podmienky na vytvorenie takých ekonomických podmienok, aby sa ľudia o seba mohli postarať sami- a nie aby sa o nás staral štát. To tu už bolo, a skrachovalo to. To už nechceme.

Michal Vonderčík - Smite
autor je národohospodár




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára