štvrtok 1. decembra 2011

ROZVÁŽNA CESTA KU KOMPROMISU MEDZI “ PRAVOU A ĽAVOU RUKOU“

ROZVÁŽNA CESTA  KU  KOMPROMISU  MEDZI “ PRAVOU   A  ĽAVOU  RUKOU“

V súvislosti s predraženým hokejovým štadiónom sa nečudujem, že nie sú peniaze na udržiavanie poriadku a čistoty, keď sa šampionát skončil. Začalo sa to už za vlády ,, červených. Bolo to rozhodnutie spoločnosti. Tak nech spoločnosť teraz neplače nad tým ako sa pred tým rozhodla.

Radšej nech spoločnosť robí efektívne rozhodnutia, a nech si konečne pracujúca spoločnosť podá ruky s dôchodkovou spoločnosťou. Lebo ak budú modrý stále proti -- bohužiaľ silným červeným stále proti sebe tak-  spoločnosť a vývoj Slovenska sa bude rozchádzať v priamom smerovaní. Pôjdeme jeden raz vpravo a raz vľavo- a nikam sa nedostaneme. A nikto – žiadna skupina spoločnosti nezíska.

Ak sa budú meniť vlády- nikam to nebude viesť - iba raz niekto bude šetriť a ten druhý to bude bezhlavo míňať. Mám taký pocit že predvolebná kampaň sa začne už po 2 roku vládnutia tejto vlády. Je viac než potrebné aby táto vláda vydržala, nech už sú kauzy akékoľvek, aby tak pripravila pôdu pre lepšiu budúcnosť .

A to nie len budúcnosť ľudí- ale aj svoju politickú budúcnosť. Pretože ak prehrajú, o 3 roky, tak červený už čakajú za svojim červeným stolom s príborom v ruke aby sa tej budúcnosti dosítosti  najedli. ( Iróniou je že sa naje iba malá skupina vyvolených – a blud menom 13 dôchodky- ktoré Fico sľúbil – budú zase takým istým bludom – a Grécka cesta nás bude vítať s otvorenou náručou )   Pevne verím a dúfam- že sa poučili z minulého obdobia- a 2 roky pred voľbami uvoľnia svoju politiku- a nech pustia 13. dôchodky- ale v plnej výške- tým Ficovi dajú dobrý knock  out a získajú si ich voličov.

 Stačí nech ho oslabia natoľko aby sa nemuseli báť jeho politickej sily- stačí aby mali ( SMER ) takých 20 poslaneckých kresiel  Tam už potom je priestor Smeru na to aby sa vytvorila potrebná politická stabilita- o počte- troch politických strán ( možno aj dvoch ) ,  s relatívne rovnakou politickou silou a s rozdielnymi názormi. To by bolo super- dosiahli by sme relatívnu politickú stabilitu.

To by ale Smer zrejme politicky skončil- lebo jeho prívrženci a voliči by ho do budúcna odpísali- ale ak by fakt mal také mizerné skóre- možno by mu to mohlo byť jedno- a mohol by si povedať- že to budú ich posledné roky vo vláde tak prečo to nevyužiť – viď príklad- Mečiara. Politické strany to vedia – a všetci už čakajú, na to ako sa to o 3. roky vyvinie .

Internet a sociálne siete zase pritiahnu mladých. A tu sa ukáže- ako sa spoločnosť zachová- či chce aby bolo aj na upratovanie, alebo jej to je jedno. Pretože demografia nepustí- starších bude stále viac- a starší budú hájiť svoje práva- teda dôchodky. A práve preto je dôležité uvedomiť si, že mi produktívna vrstva sa musíme dohodnúť a podať si ruky s dôchodcami.

A to isté musia pochopiť dôchodcovia- musia sa s nami dohodnúť- lebo o 10 rokov- bude odchod do dôchodku nebude v 65- ale v 75 a dôchodky sa budú udržiavať iba o infláciu. Je to dohoda aj pre nás- lebo aj my raz ( možno ) budeme dôchodcovia.

Dohoda- je nové politické poslanie pre strednodobý politický vývoj. Teraz je priorita- oslabiť Smer- aby bolo viac ľavicových alternatív- ktoré by boli politicky vhodné a schopné dostať sa do koalície. potrebujeme spredo ľavú stranu- konzervatívnu stranu.

Smer je príliš silný, preto s ním nikto rozumný nepôjde do vzťahu- silný vás vo vzťahu zničí alebo vycicia, to rozumný hráč vie. Vid- HZD- Mečiar- aspoň za to ďakujem Smeru- že Mečiara odpísal, skoro sa mu podarilo aj neokrôchanca Slotu- ale ten má slabé šance v budúcich voľbách.

Do popredia sa konečne dostane strana Zelených- ktorá urobila politickú chybu- že išla do volieb s SDĽ- a SDĹ - urobila chybu- že hrala na minulosť- SDĽ- veľká chyba- mali si zvoliť úplne iný názov. Máme tu však nové konzervatívne zoskupenia- čo sa mi celkom páči- OKS a Matovičvá strana obyčajných ľudí. Strana Zelených môže byť dobrou alternatívou- je svetovým a globálnym trendom- ekológia. Môžno sa nedostanú teraz ale o 8 rokov áno- majú vysoký budúci potenciál- len im niekto preboha povedzte, nech majú odvahu aby išli do volieb sami .

 No bude to krása- prejde rok- a DPH pôjde na 18 % to by mali urobiť- mali by zaviesť 13 dôchodky, a pekne si prihriať polievku u voličov smeru.
A my - voliči spredo pravých strán- musíme byť uvedomelý a zniesť tento kompromis- pre našu budúcu - skvelú budúcnosť . Je to cena za ďalšie konzervatívne roky- ktoré budú nasledovať. Potrebujeme kontinuálny vývoj. Musíme byť vytrvalý a trpezlivý.

Lebo ak vyhrajú červený- neefektivia, ekonomický populizmus, klientelizmus, rozmach mafie a takzvaný návrat berlínskeho múru je späť. Totiž to červený doteraz ten berlínsky múr nepreliezli.- nemajú odvahu pozrieť sa čo je na druhej strane.

 My však musíme mať trpezlivosť ostať sedieť na múre a počkať si na vývoj a príchod novej politickej generácia, ktorá sa formuje a ktorá dokonale rozumie potrebám spoločnosti ako celku.  Tá nová politická formácia sa bude volať  Pravá cesta. Pravá cesta bude mať  svoje poslanie založené na srdcovom princípe – bude hľadať spoločenské kompromisy pre to aby sa Slovensko stalo krajinou, kde budú mať ľudia srdce na tom svojom správnom mieste.

Michal Vonderčík
autor je národohospodár
obsah článku je chránený autorským právom

Prvý dosiahnutý ,, slobodný ,, cieľ- Chopok

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára