štvrtok 1. decembra 2011

ČIERNA PÁSKA

ODVAHA vs ISTOTA

Návod na to byť spokojný sám so sebou, žiť v istote ( relatívnej istote ) , alebo akceptovať  fakt- že trh dnes predstavuje jedno slovo a tým je zmena.

Dnes sa rozhoduje o pružnosti a nepružnosti trhu práce. Je viac než jasné, že každý kto podporuje pružnosť je odvážny človek. Takzvaná Privelegovaná Vierka, a jej novela počas jej úradovania, spôsobila iba to- že človek sa nemusel  báť o svoju prácu a začal byť spokojný.

Lenže dnešná zmena a nastupujúci organizovaný chaos nebude dovoľovať nikomu aby sa uspokojil so svojim terajším zamestnaneckým pomerom. Nech je pružnosť základom ekonomiky a nech ho dnes uzákonia.
Veľmi dobre chápem obavy zo stredného a východného Slovensko, sám pochádzam zo ,, Srdcového Gemera,, kde je najvyššia nezamestnanosť. Treba si však uvedomiť  že náklady na vytvorenie jedného pracovného miesta sú nielen finančne náročné ale aj byrokraticky náročné. Ak by tento stav zotrval doteraz- korupcia a hlavne rodinkárstvo bude prekvitať. Pretože klasické zamestnanecké miesto je a v budúcnosti istotne bude luxusom.

Každá krajina si je vzájomným konkurentom. Prioritnou úlohou štátu je -aby vytrovila týchto možností zamestnať sa čo najviac. Preto je úlohou štátu vytvoriť čo možno najpružnejšie prostredie pre svojich občanov. V našej spoločnosti rezonujú dva tábory. Prvý tábor sú ľudia, ktorí stále považujú štát za svojho ochrancu a za prostredníka sociálnych istôt.

Druhý tábor, ktorý chápe realitu oveľa viac, je ten, ktorý si chce vytvoriť svoju budúcnosť podľa seba.
Štátny aparát predstavuje vždy neefektívnu činnosť- podčiarkujem vždy, vždy bude odobrať časť produktivity z ekonomiky. Bývalý komunisti – a to hovorím otvorene- bývala vláda, tu sme mali možnosť my všetci ekonómovia vidieť- ako sa uplatňuje populizmus, rodinkárstvo, šafárenie s verejnými financiami- neskutočne neefektívne, priamo v praxi. Platíme za ich správanie  teraz všetci.

Aj táto alternatíva nie je dokonalá to je tiež potrebné povedať otvorene, ale aj tá má svoj politický rozum.  Teraz robia politiku, ktorá nepostaví SMER pred budúcimi voľbami opäť do úlohy favorita. Je to logický krok z ich strany. Mali by zvážiť možnosť podania si ruky z post- produktívnou vrstvou. Tú však musí zastupovať rozumnejší politik, nie dychtivý SMER.

 Ale rád by som vrátil k dnešnému rokovaniu o zákonníku práce- a odborom, ktorí štrajkujú.

Ak sa dostanete do fázy, že ste spokojný, a už nerátate so žiadnou zmenou- to je súčasný stav pre terajších zamestnancov. Áno istota je dôležitá, ale neposúva človeka dopredu- predstavuje stagnáciu. Predstavím súčasný stav : Zo strany spoločnosti : Ak zamestnám zamestnancov- s vysokou produktivitou a oni sa naozaj usilujú, lebo majú určité obavy o prácu- preto sa snažia ale  po čase ľavica presadí ochranu zamestnancov- výpovedná lehota, a ešte aj odstupné-( to je prežitok komunistov. )- je to neúmerné náročné. Pracovné miesta, sa nielen pre toto, ale aj pre vysoké odvodové povinnosti zamestnávateľov, nevytvárajú tak pružne ako by každý chcel.

Ak zamestnanci pochopia svoju ochranu, ich produktivita po čase bude klesať, keďže dobre vedia, že ich je len veľmi ťažko prepustiť - a tak budú robiť len toľko koľko potrebujú- žiadna motivácia na vyšší výkon- proste dostanú sa to pocitu istoty a bezpečnosti.  A takýto stav predstavuje riziko. A čo urobí Firma- no firma si spočíta- koľko ju bude stáť prepustenie a znovu prijatie nových zamestnancov. A tak radšej neurobí nič – a to predstavuje vážne riziko.  Ak to aplikujeme na celú ekonomiku ako model správania- nielen firma stráca konkurencieschopnosť ale celá krajina stratí svoje konkurenčné postavenie v globálnom svete.

A čo to bude znamenať- no hlavne to, že k nám bude prílev zahraničných investícií- buď žiadny alebo iba za cenu daňových úľav- to znamená že my sami daňoví  poplatníci si budeme musieť kupovať možnosť aby sme mohli pracovať.   A tak ak firma nenájde odvahu prepustiť možno už neefektívnu pracovnú silu a bude mať z druhej strany strach zamestnávať nových, bude stagnovať. A po dlhom čas- klasický príklad všetkých štátnych podnikov- ( príklad- Železnice SR- klasický príklad umelo udržiavanej nezamestnanosti v krajine. Fico nemal žiadnu odvahu robiť ozdravné opatrenia. ) , nastane to že Firma stratí konkurencieschopnosť- a zbankrotuje. A potom si fakt bude potrebné strhnúť si čiernu pásku z očí.

Takzvaná zdanlivá istota- ktorú si vybojujú buď odbory alebo ľavicová vláda- je ako keby ste si čiernou páskou zakryli oči pred progresom ktorý sa odohráva na trhu. Ale keď si tú pásku strhnú z očí, je už pozde- pretože bankrot firmy a krásne prostredie, kde je slabá alebo takmer nulová tvorba pracovných miest- im otvorí oči .Možno im otvorí- alebo si ich radšej zase znovu zatvoria a budú prosiť štát- postaraj sa o mňa- prosím, štát môj blahodarný- prosím pomôž mi. Ale politici majú hlavu inde.

 Dnešné trhové prostredie predstavuje jedno slovo- a to je ZMENA- a tá bude vládnuť zmenu. Zmena bude každodenná- firmy sa budú musieť naučiť podnikať v takzvanom ORGANIZOVANOM CHAOSE, o ktorom som písal v mojich predošlých poznámkach.

Teším sa na to- zmena je život- stagnácia a uspokojenie, spôsobuje nepružnosť a strach.,, ODVAHA sa oprávnene pokladá za najdôležitejšiu ľudskú vlastnosť. “   Výrok slávneho Winstona Churchila- nám dáva jasnú odpoveď a voľbu ako sa budeme správať v budúcnosť. Tak si vyberte, žite v relatívnej istote a nechajte si zatvoriť oči čiernou páskou, alebo sa môžete správať odvážne. Voľbu nechávam na Vás .

Na koniec si dovolím jeden z mojich výrokov :

Jediná istota, ktorú v živote máte, je Váš rozum

M. Vonder- Smite
Všetky práva vyhradené


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára