štvrtok 1. decembra 2011

Ekonomický populizmus

Ekonomický populizmus vyslovuje veľké sľuby, pričom vôbec neberie ohľad ako tieto sľuby financovať. Úplne ignoruje hospodársku politiku štátu, a zároveň úplne ignoruje dlhodobý vývoj krajiny. Veľmi často má realizácia sľubov za následok nedostatok finančných príjmov a znemožňuje požičiavať si od súkromného sektora, a už vôbec nie od cudzích investorov. To takmer vždy vedie k zúfalému spoliehaniu sa na centrálnu banku aby poslúžila ako pokladník. Vyžadovať od centrálnej banky aby tlačila peniaze na zvýšenie kúpnej sily vlády, bez výnimiek zapaľuje hyperinflačnú ohnivú búrku. Dejiny učía, že výsledkom potom sú pády vlád a vážne hrozby spoločenské stabilite.

úrok z knihy Alana Greenspana, Vek Turbulencí , strana 356

Ja už len dodávam, že som v tomto štádiu veľmi rád, že bývala vláda - ako som ich ja nazval posledný výdych minulosti, dokončila proces prijatia Eura, a tak si sama nasypala popol na hlavu. Ešteže nemali dostatok ekonomického rozumu a že ten proces po Druhej Dzurindovej vlády dokončili.  Ono si predstavte že by červný, neprijali eura. Skaza by bola na svete a Mečiar II a jeho krásne vládnutie , samozrejme v úvodzovkách, by bolo na svete.  Hurá že Fico je naozaj populista, on asi fakt nevedel, že nebude mať dosah na ECB ha ha ha ha ha .    Hurá  dvakrát Hurá.

Som neskutočne rád, že bývala vláda naozaj nevedela čo robí.  Treba za ňou teraz naozaj upratovať, ale po upratovaní si treba jasne podať ruky s post produktívnou vrstvou.  Pretože každý politik si musí byť vedomý toho, že v každom človeku sa skrýva malé dieťa, školák, študent, rodič, zamestnanec, podnikateľ, a v neposlednom rade aj dôchodca.  Politik musí riešiť každú skupinu občanov, je tu šanca chopiť sa príležitosti a podať si pomyselne ruku s post produktívnou vrstvou.   Je potrebné naučiť sa ich rétoriku, a získať si ich hlasy. Urobte to. !

Držím tejto vláde palce, a viem že robia politiku, ktorá by im mala pripraviť pôdu pre budúce parlamentné voľby.  Je správne, že sa znižuje schodok štátneho rozpočtu. Vytvárajú sa tak budúce hodnoty pre nastupujúcu generáciu. Som rád že táto vláda myslí na dlhodobý aspekt ich činov. Potom nebudú mať  problém pozrieť sa do očí novo nastupujúcej generácie. Takzvanej GENERÁCIE  úspechu alebo GENERÁCIE PRAVEJ CESTY , s ohľadom na to aby sa najprv hodnoty vytvorili a potom zmysluplne investovali v prospech spoločnosti.

Netreba zabudnúť na krvný obeh spoločnosti a to sú malé a stredné podniky.  Podporte ich oveľa viac ako doteraz.   Je potrebné oveľa viac rozdýchať plameň riskovania.  Rozdýchajte ho čo možno najviac tak ako to robia ostatné krajiny.

Každému ,, srdcovému politikovi, odporúčam knihu Vek Turbulencíí od Alana Greenspana.

Michal Vonderčík
Autor je národohospodár .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára