sobota 3. decembra 2011

Dôchodok

Nič originálne, ale... ( reakcia čitateľa HN novín na môj článok- Volíme si medzi nižšími alebo vyššími daňami a dole moja reakcia )


...uznávam, celkom pekne spracované podľa učebnice pravicového populizmu.
Ale keď sme už pri tých dôchodkoch a dôchodcoch.Ako si som nezachytil, že by pravicové strany mali vo svojich volebných programoch zvyšovanie veku odchodu do dôchodku.
Nebude to ako s tými dvojnásobnými platmi z roka 1998 a 22 sociálnymi zákonmi z roka 2002?

reakcia čitateľa Hnovín, a moja reakcia

Moja reakcia na reakciu predchádzajúceho článku Volíme si medzi vyššími alebo nižšími daňami.

Dôchodok

Každé politické spektrum má svoj politický marketing na získanie potrebného počtu hlasov na presadzovanie svojho programu. Bohužiaľ Slovensko je ešte mladá demokratická krajina, ktorá sa učí žiť demokraticky. Veď takmer 50 rokov tu bol komunizmus, kde spoločný majetok štátu patril každému a v podstate nikomu. To znamená že aj zodpovednosť patrila každému a v podstate nikomu. Preto Mečiar po rozpade komunizmu, získal dá sa povedať všetko bohatstvo národa, a dostala sa mu veľká príležitosť na ,, veľkú lúpež Slovenska ,,. A podarilo sa mu to vynikajúco.

Po tejto zničujúcej vláde Mečiara od 1993 do 1998, bola krajina doslovne v troskách. Bolo nutnosťou aby sa začali robiť reálne opatrenia. Veď sme tu mali nezamestnanosť na úrovni 22%, takmer 600 000 ľudí nepracovali, dane pre FO- 40%- progresívny spôsob, úrokové miere na úrovni 20 %, inflácia blížiaca sa k 20 %. Byrokracia, korupcia, a mafia- krásne rozkvitali.

Tak a teraz mi povedzte,kto by mal odvahu vôbec prebrať takúto krajinu do rúk a začať robiť reformy, ktorá by tieto všetky negatívne javy mala zmeniť na pozitívne čísla. Dobre ak by pokračovala vláda Mečiara, tak kde by sme sa dostali ? Dôchodcovia by asi z čoho mali dôchodky ? Krach štátu by bol v nedohľadne. Grécko II by bolo reálne.

Môj článok nie je zo žiadnej populistickej učebnice. To skôr sľuby Fica, o 13 dôchodku pre dôchodcov, nespomínam si žeby vôbec niečo dostali- nejaký vianočný príspevok v hodnote 20 eur - to je 13 dôchodok ?.

A čo nezamestnanosť- číslo znova stúpa a z 9% v roku 2006 sa dostávame k 13%. Dobre kríza, Ficova výhovorka, ale rozhadzovať peniaze keď je kríza a nešetriť, to je ako dostať sa k peniazom, doslova ich prežrať a potom živ ťa boh, však sa o nás niekto postará , alebo si požičiame dajme tomu od Nemecka, Česka, Poľska a dostaneme sa do začarovaného kruhu, kedy budeme dlžníkmi, a budeme pracovať pre krajiny, od ktorých sme si požičali. Perfektná budúcnosť pre nás a naše generácie a pre náš budúci dôchodok tiež.

Myslíte si, že si touto politikou rozhadzovania zlepšíme šancu na aspoň priemerný dôchodok, ktorý by nám pokryl základné potreby a niečo navyše. Nechápem prečo sa ľudia pozerajú na minulé kroky vlády ako na niečo zlé. Normálny sedliak pochopí, že keď bude nezamestnanosť na úrovni 5% a teda budú takmer všetci pracovať a odvádzať odvody, tak z týchto odvodov sa už potom dajú financovať aj vyššie dôchodky a iné sociálne podporné prvky. Výrok : skôr naučte ľudí chytať ryby,ako im ich dať bez pričinenia je na mieste.

Lebo dajte ľudom všetko zadarmo- v podobe sociálnych východ, a máte pyjavicu na bruchu. Odnaučíte ich od pracovných návykov, a budú sa spoliehať na štát. Čím viac ľudí zoberie zodpovednosť do vlastných rúk, tým ľahšie to bude mať štát. A tým to bude aj lacnejšie pre nás všetkých. Lebo sociálne výdavky sa platia z našich daní, nie z vrecka Fica. Pokračovanie tejto vlády aj v budúcom období, predstavuje vážnu hrozbu ďalšieho zadlžovania, a vzniku takzvaného úverového otroctva ,pre ostatné krajiny, a takisto budú ohrozené aj naše dôchodky, pretože našu budúcnosť si pri Ficovi doslova prežerieme.

Populista je Fico, ja som uviedol v mojom článku- Volíme si medzi vyššími alebo niššími daňami holé fakty, ktoré minulá vláda uskutočnila, a keby mala ďalšie 4 roky, a hlavne v kríze, istotne by sme s nej vyšli lepšie pripravený v boji o nových investorov. Každá krajina sa musí správať podľa smeru vývoja ekonomiky- a to je prúd globalizácie. Keď ja budem dôchodca, počkám si na Fica, aj na Vierku ( jedna z najnekopetentnejších osôb vo vláde -Privilegovaná K....va )- a tak ako oni teraz pľujú na produktívnu vrstvu, tak si ja odpľujem na nich.

Nech títo červený zarytý komunisti, už raz a navždy odídu z krajiny- je to posledný nádych minulosti ako som ich ja nazval. A dodýchajú 12.6.2010. Ja tu nie som preto aby som platil dlhy nejakého primitíva, ktorý nedokáže manažovať štát. A istotne tu pre to nie je nikto. Spláchnime populizmus tak kam patrí. Nekompetentnosť, klientelizmus, neschopnosť robiť kvalitnú reálnu politiku a iba sa zadlžovať to dokážu robiť len tí čo nemajú žiadnu odvahu a robia iba krátkodobé opatrenia. Chýba im totiž odvaha. Mám otázku , máte odvahu voliť Pravú reálnu politiku ? Alebo aj vy strčíte hlavu do piesku, a budete sa pozerať na chyby každého vládnuceho bloku, ktorý bol pri moci na Slovensku.

Je samozrejme že aj Dzurindová vláda má veľa za prstami to nepopieram, ale ona nás dostala z ekonomickej a politickej izolácie,a dala chudobným a strednej vrstve šancu na slušný život. Či v živote majú šancu iba bohatí. ? Máte odvahu voliť reálne kroky, ktoré minulá vláda reálne uskutočnila ? Ak áno skvelé, ak nie, tak verte tej ktorej vláde, že budete mať dvojnásobné dôchodky- iba ak tak v ríše snov.

A za Fica to bude skutočnosť, že sa dôchodkov nikto nedožije- prežerie aj vlastnú matku keď bude treba, on hodnoty vytvárať nevie a nikdy nevedel- je to čistý komunista, ktorý nepochopil trhovú ekonomiku ako by aj mohol keď svoj život prežil v komunizme. U mňa táto vláda nemá a nikdy nebude mať šancu.

Ja som človek ktorý chce vytvárať hodnoty, a chcem mať na to aj vytvorené podmienky a prostredie. Ja nemám prostriedky na úplatky, aby som si kupoval zamestnanie, aby som si kupoval miesto v škole a rôzne miesta. Chcem produkovať zmysluplné hodnoty, nie klientelizmus, populizmus, zadlžovanie. ? Aké hodnoty vyznávate Vy ? Máte odvahu vyznávať kvalitné hodnoty na slušný život bez klientelizmu, korupcie. Chcete tvoriť Slovensko- máte šancu- 12.6.2010- tu rozhodnete ako sa Vy a budúce generácie budú správať. Máte odvahu ?

Michal Vonderčík -Smite
autor je národohospodár

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára