sobota 3. decembra 2011

Dane a smrť ( alebo volíme si medzi vyššími alebo niššími daňami )

Vo voľbách rozhodneme o výške našich daní.

Predpovede tohto typu, že väčšina obyvateľov nepôjde voliť, je hrozivá. A to z jednoduchého dôvodu. Kým súčasná vláda sa postavila problému pod názvom kríza tým spôsobom, ako išli iné krajiny- teda reštrikciou a šetrením, tak nie Ficova vláda išla opačnou cestou spotreby, spotrebovala podstatnú časť zdrojou, ktoré budú potrebovať budúce generácie teda naše deti.

Ďalší problém, ktorý tu je - je práve Európska Únia, podľa ktorej sa každá krajina musí správať v určitých hraniciach každoročného štátneho dlhu. Je tu takzvaný pakt stability- ktorý prikazuje každému členskému štátu Európskej Únie,ktorá má zavedené Euro, aby rozpočtový schodok krajiny za rok nepresiahol 3% HDP, my sme mali minulý rok schodok 6,9 %, čo je o dvakrátviac.

Tento schodok bude veľká záťaž pre nás a hlavne pre naše deti. Pretože na tento schodok si musíme požičiavať- a požičiavame si asi za 4,5 %. Čo chcem týmto povedať. Akákoľvek vláda vzíde po voľbách- má obmedzené možnosti. Keď kríza pominie, Európska unia, zavedie stríktné pravidlá pre dodržiavanie uvedeného 3% pravidla, si myslím. Teda ktokoľvek sa dostane do vlády- musí toto pravidlo riešiť.

Sú dva spôsoby ako sa dá toto pravidlo dosiahnuť. Uvediem ľahší spôsob- hlavne pre politikov- zvýšia dane- vrátime sa do čias Mečiara, keď sme mali progresívne dane- krásnych 40% odstupňované podľa výšky príjmu- byrokratický systém, množstvo výnimiek a teda veľmi neprehľadný a demotivujúci pre každého, kde každý hľadal možnosti ako dane neplatiť- a pre každého kto tieto možnosti hľadal to samozrejme znamenalo zvýšené náklady na daňovníkov a pod.

Dane vtedy nikto platiť nechcel a aj investori, ktorí zvažovali investovať u nás, radšej išli do inej krajiny, kde boli nižšie dane, a menej zbyrokratizovaný systém. Toto hrozí ak vyhrajú socialisti. Oni nebudú ani inú možnosť mať. Lebo ich budú voliť ľudia- posproduktívny, a ľudia- ktorí veria v zázraky- teda populisti.

Ak vyhrá Fico- tešme sa na vyššie dane- odchod investorov, stop novým investičným projektom, stop novej práce, stop novým možnostiam na uplatnenie sa na trhu práce. Druhá možnosť, ktorá je jednoduchšia pre ľudí a ich život- jednoduchšia pre produktívnu vrstvu, menej jednoduchá už pre dôchodcov. Prečo ? . Hlavne preto, že ak vyhrá Pravica, tá bude robiť reálne opatrenia, ktoré už robila a ktoré boli a stále sú úspešné. Fico ich len zamrazil.

Podľa mňa- nechajú daňový systém v pôvodnom stave, možno odstránia už miernu byrokraciu ktorú zaviedol Fico. Prepracujú zákonník práce, ktorý v súčasnej dobe nereflektuje potreby na trhu práce. Veľmi chráni zamestnancov, poskytuje im veľké výhody a istoty, a nájsť si novú prácu, je veľmi náročne, pretože firmy si uvedomujú, že sa v prípade straty objednávok, zamestnancov ťažko zbavia- alebo veľmi draho.

To ich núti k správaniu- že ak už majú niekoho zamestnať- tak fakt toho koho potrebujú, a hlavne toho koho poznajú. Klientelizmus sa vďaka tomuto zákonu rozmáha ako huby po daždi. Ľudia si budú kupovať miesto, ak tento stav bude pokračovať naďalej, alebo znechutení pôjdu do zahraničia, alebo sa všetci natlačíme do Blavy. Takže neísť voliť a nechať nech mi Fico zvýši dane, lebo inak ani nemôže- dôchodcovia budú chcieť vyššie dôchodky, Vierka bude musieť financovať svoje veľmi efektívne sociálne podniky, a Slotovi treba lietadlo financovať.

Z čoho tieto sociálne výhody pre vládu asi budú financovať. Z tých zopár investorov čo tu ostanú, kým budú mať daňové prázdniny ? Ak chcete návrat do roku 1992- prosím nechojte vôbec voliť nikoho, a pozerajte sa do plafónu, a tešte sa na Ficové sociálne výhody- 40% dane, a potom sa ešte tešte na to, že budete potrebovať tučné úplatky aby ste niečo niekde vybavili.

Alebo sa budeme musieť opäť naučiť pekne tlačiť do zadníc rôznych ľudí, a takisto si budeme zvykať že aj nám sa bude každý tlačiť do zadnice. Neviem komu sa takéto správanie bude páčiť. Mne určite nie. Mne je jedno kto je za kormidlom vlády. Viem len to, že minulé zoskupenie, viem že má za prstami tiež svoje, ale urobili niečo pre ľudí, dali im možnosť uplatniť sa na trhu práce, a nezadlžovali nezmyselne túto krajinu.

Je jasné že na tieto reformy doplatili dôchodcovia, ktorých si vysoko vážim, ale ako chcú mať vyššie dôchodky, keď na ne nebude kde zarobiť ? Keď ľudia nebudú mať prácu, nebudú odvody, potom z čoho chce vláda vyplácať dôchodky. Ale to je bohužiaľ nešťastie generácie, ktorá sa dostáva do dôchodku v tomto období- teda väčšinu času odpracovali v minulom režime a teraz za to nemajú takmer nič.

Aj preto musíme byť zodpovedný hlavne do budúcna- a to preto aby sme my , keď budeme dôchodcovia, nepozerali do plafóna, a horekizovali, nikomu neverím, nikto nemá recept na úspech, a tak budem voliť populizmus, lebo sa to aspoň dobre počúva. To že moje deti budú pomaly v práci 14 hodín denne, to mi predsa môže byť ukradnuté. Ja už som na tom smiešnom dôchodku, mám si začo kúpiť aspoň rožok.

Tak plačme ďalej a nechojme voliť pre zmenu nikoho, a straťme tak ďalšíe 4 roky. Naše deti nám isto budú povďačný za našu nečinnosť a my tiež si potom môžeme spytovať svedomie- keď nám príde dôchodok- ak vôbec nejaký. Čím viac ľudí bude pracovať a odvádzať odvody, tým budú aj vyššie dôchodky.

Na to potrebujeme investorov- a tých potrebujú aj iné krajiny nie len my. Boj o investorov vyhráme jedine kvalitným podnikateľským prostredím, túto konkurenčnú výhodu bohužiaľ činnosťou tejto súčasnej vlády strácame a budeme ju strácať naďalej ak nepôjdeme voliť reálnu vládu, ktorá to už dokázala v rokoch 2002 až 2006.

Podporme všetci preto reálny kroky vlády, ktoré mali a budú mať dlhodobý úspech len potom sa budeme môcť pozrieť našim deťom do očí, a povedať im- tak sa pozri kde sme, pozri aké máš široké možnosti na prácu, pozri kde môžeš ísť študovať či pracovať. A pozri sa aj na to, že ma nemusíš dotovať na dôchodku, lebo som volil správne, lebo som si zvolil reálne opatrenia, a na svoj dôchodok som preto patrične hrdý. Ak nemáte odvahu ísť voliť tú PRAVÚ CESTU, tak potom nebudete mať odvahu ani na to aby ste sa pozreli Vašej generácií do očí.

Nevoliť znamená nežiť podľa svojich predstáv ale žiť podľa predstáv niekoho koho ani nepoznáte. Vyzývam každého reálne a triezvo zmýšľajúceho obyvateľa Slovenska, je aby volil tie alternatívy, ktoré už úspech na Slovensko priviedli- potrebujeme ich ako soľ, aby sme znova boli atraktívny a konkurencieschopný pri globálnom boli o každého investora. Inak je náš koniec iba otázkou času. Boj sa začína 12.6.2010. Voľte Pravú Cestu- v súčasnom zložení - SDKU -DS, SAS a KDH.

Autor je Národohospodár, sympatizant reforiem, a stredo pravicového bloku. M Vonderčík - Smite

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára