sobota 3. decembra 2011

Polievka

O POLIEVKE

Rád by som Vám milí, moji priaznivci napísal niečo o povievke a jej správnej príprave a prísadách na to aby sme si ju pripravili čo najlepšie a podľa možností aby nám aj najlepšie vyhovovala a chutila. V predvolebnej atmosfére sa začína kreovať situácia ktorú som už naznačil. Spolupráca Smeru a KDH, naberá reálnejšie kontúry.
Príprava a masírovanie svojej voličskej základne každej tejto strany sa už začala. Poďme si rozanalyzovať možné alternatívy. V prípde koalície Smer, KDH, a HZDS- ak by táto koalícia vznikla, získlali by sme mierne neutrálnu vládu. Čo by nemuselo vyznievať až tak zle ako sa na prvý pohľad zdá. Prečo ?
Pretože KDH je kresťansko demokratická strana- konzervatívna, výslovne sa neprikláňa ani na ľavú ani na pravú stranu. Bola však v pravicovej koalícií- ich voliči sú v dostatočnej miere vzdelaný, nie su populisti majú však bližšie k stredo pravej orientácií, než k ľavici akým je SMER.

Práve ona sa postarala o predčasné voľby v roku 2006, z tohto dôvodu ich hodnotím ako mierne nestabilný článok v akejkoľvek koalícií, pretože si niekedy neuvedomujú svoj politický potenciál vzhľadom na ich budúci politický vývoj a možné politické spojenia v ďalších voľbách.

Ale s novým predsedom strany, je tu aj nový duch a nová energia, ktorú nemožno prehliadnuť. Táto strana chce byť vo vláde, a keď sa dve hlavné pravicové strany SDKU a SAS rozhodli isť do vobieb sami, KDH veľmi správne usúdila že toto nikomu nepomôže, a hlavne nie im a preto sa začínajú pozerať po reálnejšej alternatíve, ktorá im zaručí účasť vo vláde. A tá reálna alternatíva predstavuje spojenie so Smerom. Položme si otázku čo bude takéto spojenectvo znamenať pre SMER. ? SMER už jasne hľadá náhradu za SNS, ktorá im poškodzuje kredit hlavne v zahraničí ale aj u nás .

Je len škoda že táto nacionálna- národná strana, zneužíva národohospodársky obsah Slovenka – ako jedinú myšlienku pre získavanie svojich voličov. A je škoda že jej predsedá tak nehanebný človek akým je Slota, ktorý naozaj nemá v inteligentnej a modernej politike čo robiť. Je to vážny problém, ktorý reálne poškodzuje dobré meno Slovenska a je potrebné sa ho v týchto voľbách naozaj zbaviť. SMER to veľmi dobre vie, veď umlčať SMS , SMER stálo veľa peňazí a takmer predčasné voľby, ale umlčali ho bravúrne, emisiami. Smer ale vie, že SNS nahradí, a hľadá za neho náhradíka.

Ten náhradník je práve strana KDH. Povedzme si tiež zopár slóv o HZDS. Táto strana veľmi rýchlo pochopila, keď po roku 2002 znova vyhrali voľby, ale nezostavili vládu, že im veľmi nepomôže vyhrať voľby, keď s nimi nikto nechce ísť do koalícií. A tak počas rokov 2002 až 2007, začali meniť svoju politiku.

Na konci obdobia začali podporovať koalíciu- ktorá mala viac poslaneckých mandantov, ale nebola zďaleka taká silná ako je dnešná koalícia na čele so SMEROM. Preto potrebovali podporu aj z niektorých opozičných kruhov. ( SDKU, ANO, SMK, KDH vytvorili koalíciu, ale museli byť kompaktný ak chceli presadiť svoje zákony- a to sa im darilo dosť ťažko bez tichej podpory HZDS v závere volebného obdobia – 2004 a v roku 2005 by ťažko niektoré kľúčové zákony uzákonili a realizovali ich v praxi)

HZDS- pochopila, že sa blížia voľby, a potrebovala si aj ona v tom čase prihrievať svoju polievočku aby neostala v politickej izolácií čo sa jej stalo už dvakrát po vyhratých voľbách. HZDS, sa teraz predstavuje ako strana, ktorá sa snaží poučiť zo svojich chýb, a tiež začína hrať na hociktorú stranu, ktorá by jej umožnila ostať v koalícií.


Preto alternatíva SMER, HZDZ a KDH, považujem za neutrálnu polievku- ktorou dosiahneme tichú spoluprácu KDH s opozíciou- kde budú sedieť akademická pravica SAS a SDKÚ, , ale budú mať konečne v koalícií spojku a mohli by im niektoré zákony prejsť.

Touto polievkou dosiahmene aj to, že sa zradikalizovaná strana SMK, a Bélov Most – híd- ktorá je oveľa viac akceptovaná medzi politickým spektorm ako SMK na čele s Czákym, budú tiež v opozícií a samozrejme tiež SNS, ak sa vôbec dostane do vlády.

Mimochodom Most híd- je tiež adept do koalície, ak by percentá nestačili- čo by bolo pre túto koalíciu nutné zlo, ale bude to závisieť od toho, či im tieto percentá budú alebo nebudú chýbať a tiež od politickej sily koaličnej trojky alebo možnej štvorky aby tak úplne oslabili opozičné krídlo čo máme možnosť vidieť teraz, keď si opozícia vo vláde ani neškrtla.

Ale pre túto koáliciu by podľa mňa Most Híd zobrali medzi seba iba v krajnom prípade- podľa potreby. Dúfam, že neutrálna alternatíva vytvorí priestor pre budúcu odvážnejšiu vládu, ktorá sa postará o pokračovanie a dokončenie ekonmických reforiem, realizovaných a plne sa prejavujúcich v rokoch 2002 až 2007. Toto je analýza možnej reálnej spolupráce.

Prikláňam sa jej ako k nutnému zlu, avšak nijako ju nebudem podporovať. Moje určenie je v tomto prípade jasné- pravica a modrá strana. Akademická pravica – “ SAS “si musí uvedomiť kto ju volí- že ju volia ekonomicky- vysokoškolski vzdelaní ľudia- ktorých bohužial nie je 30 % ako všedný ľudia a dôchodcovia strany SMER. Potrebovali sa spojiť s SDKÚ- ktorá ma väčšiu volebnú základňu a do SASu len prešli voliči od SDKÚ- ale naozaj ich politická neskúsenosť je očividná- a som zvedavý, či politicky prežijú.

Miso Vonderčík- Smite
autor je národohospodár
· · · Zdieľať · Vymazať

1 komentár: