utorok 29. novembra 2011

Vojna, krv , či papier ?

Vojna a krv, či tlačenie papiera a riadená inflácia ?


Položil som si otázku : Prečo študovaný a fundovaný ekonómovia pokračujú v nalievaní likvidity do svojich zadĺžených krajín. Asi im musí byť jasné- že to nie je pre ich ekonomiky správne riešenie. Verím, že vedia, že by bolo pre ich ekonomiky, najlepšie, nechať svoju ekonomiku bez likvidity a nechať ju očistiť aby sa ekonomika veľmi rýchlo spamätala.

Toto sú ekonómovia, - toto je teória, ktorá by takto mala fungovať. Nechať trh aby sa prečistil. Ďalšiu otázku ktorú som si  položil- prečo sa to takto nerobí ? . Prečo nenechajú trh padnúť a znova aby sa vyčistil rýchlejšie ? Dospel som k tejto odpovedi : Je to preto, že ak by naozaj nedodávali likviditu do krajiny, padla by naozaj veľká väčšina podnikov, aj tie schopné podniky by mali čo robiť aby sa udržali. Svet je príliš poprepltený ( teda zapojený a spletený s každým a relatívne sa dá povedať- že každý závisí od každého ) .

Tu sa dostávam k termínu Globálna ekonomika. Teda globálna ekonomika je príliš závislá od každého-a každý je závislý od každého. Hlavne každý je závisly od motora spotreby- Ameriky. Tento motor sa čiastočne presúva do Číny- ale to je iná téma. Chcem povedať- že mocní tohto sveta, ak by stopli tlačenie likvidity- tak by sme boli na pokraji Tretej svetovej vojny- alebo jej nábehu.

Pretože ak necháte padnúť ekonomiky- dostavia sa sociálne nepokoje, vzbury. Totiž nenecháte padnúť len tých kvázi špekulantov a rizikových hráčov, ale tak itsto necháte padnúť aj tých bežných ľudí čo robia bud za pásom, alebo manažujú výboru, alebo produkujú potraviny.

A keď ľudia dostanú výpoveď a doma budú mať dve možno aj tri, či po niektorí aj 4 deti- tak si myslíte že väčšina z nich bude sedieť doma a pozerať sa že im nemajú dať čo do úst. No dosť o tom pochobyujem. Väčšina z nich sa vzbúrí, a pôjdu do ulíc- to máme možnosť vidieť aj v Grécku. ( to je tiež iná téma- lebo tam si ľudia zvykli na svoje pohodlie a tak zaň bojujú ďalej ).

Začali by vznikať extrémne politické zoskupenia, ( ako pred 2. SVV ) a možné konflikty by tak mali zelenú. Riešením- takzvanej očisty ekonomiky, by riziko celosvetového konfliktu bolo podstatne väčšie ako riešenie nalievať likviditu do krajín. Ale aj tu si treba uvedomiť, že cena za - infláciu- ktorá sa vlieva do krajín tiež zanechá svoju katastrofu- v podobe znehodnotenia úspor, alebo ich úplnej straty- je to však cena za ( relatívnu )  istotu v zamestnaní.

Preto je potrebné aby  bola táto inflácia riadená. Svet bude potrebovať aby bola inflácia na úrovni do 10 % ročne aby sa svet dokázal zbaviť dlhov, ktoré si narobil. Nemôžeme za tento stav odsudzovať nikoho, lebo každý sa za  tento stav pričinil. Každý kto má zamestnanie - stabilné zamestnanie, sa samozrejme bude búriť. Veď mi každý deň chodíme do práce, a robíme si svoju robotu dobre tak prečo máme prísť o svoje úspory, ktoré nám zoberie inflácia ?

Treba si však uvedomiť- že tá istota pracovného miesta, ktorú má každý zamestnanec, stojí jeho zamestnávateľa podstatné riziko. On musí robiť rozhodnutia, ktoré sú buď dobré alebo sa zlé. On zabezbečuje prácu pre svojich ľudí- musí riskovať, musí predávať, musí bojovať na trhu aby sa presadil. Ak jeho zamestnanci len chodia do práce a vykonajú to čo majú a nie sú na jednej lodi, zákonite podnik padá.

Od toho sa dá odovodiť to ako svet funguje. Svet je závislý od každej ekonomickej jednotky. V  minulosti sa vyčerpali možnosti rastu vo vnútri vlastnej ekonomiky, preto sa ekonomika rozšírila na Globálnu, a preto vznikali zoskupenia ako EU, aby konkurovala USA.

Preto terez svet za svoje rastové obdobie, bude musieť zložiť účet- buď v podobe riadenej inflácie, alebo v podobe rýchlej a vysoko účinnej vojnou čistiacej ekonomiky.

Buď zaplatíme krvou alebo zelenými papiermi. Môžeme si vybrať čo je cennejšie.


Michal Vonderčík -SMITE
Autor je národohospodár,

obsah článku je chránený autorským právom
Prvý dosiahnutý ,, slobodný ,, cieľ- Chopok
istotne sa nekýval. Pod tým dvojkrížom, bola riadna výšava.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára