utorok 29. novembra 2011

Pieskovisko

Domáce, súkromné či Globálne Pieskovisko ?


Fico naozaj využíva nejednotnosť koalície. Smer sa však púšťa do veľmi rizikovej politickej hry, ktorá mu môže priniesť úspech alebo krach. Úspech v tom, že kríza nemá reálne príčiny a navyšovať euroval nebude potrebné. Alebo že Nemecko a Francúzsko ako najsilnejšie ekonomiky sa spoja a presadia prezidenta a ostatné kroky ktoré predstavili.

Krach v tom prípade, že navýšenie Eurovalu stroskotá iba na Slovenku- to by bol pre Smer a ostaných ktorí sú proti- SAS a obyčajný ľudia plus OKS, relatívny koniec. A prečo ?  Hlavne preto, že ak nepodporíme krajiny, ktoré sú v dlhu, nebudeme podporovať výrobu a následnú spotrebu, de facto podporíme rýchlo- očistný proces- a nie infláciu ktorá tak či tak príde.

Dôjde k tomu, že prísun kapitálu a úverov sa zastaví, zastaví sa zamestnávanie, a príde fakt k prepúšťanie vo všetkých odvetviach- deflačná ekonomika- čo je brutálne riešienie . Môže vzniknúť podhubie pre extrémne politické zoskupenia a možný vznik svetového konfliktu.  Menší krach bude vtedy ak odmietavý postoj Slovenska nezávisle na ňom, podporia aj iné krajiny.  Je dôležité podporiť navýšenie eurovalu, pretože každá krajina je závislá od výroby a spotreby. Ak tieto aktivity nepodporíme, tak sa môžeme všetci vrátiť k obhospodoravaniu vlastnej pôdy, sadiť zemiaky, a chovať dobytok, prasce- a snažiť sa byť čo najviac sebestačný.

A to preto, že nebude kde pracovať, alebo ak aj bude kde pracovať- tak to bude štátna správa, - no som zvedavý ako bude fungovať bez prísunu kapitálu, bez pracujúcich a bez daní.  Vznik byrokracie a klientelizmu a korupcie- no vznik dokonalého prostredia pre tieto činnosti.

Ak je niekto vo vláde a ovláda aspoň základy globálnej ekonomiky, tak potom chápe prečo je to dôležité.  Ak sa budeme hrať na politikov, dobre, tak sa hrajte na politikov- a vyslovujte sa za to, že nikoho nepodporíme.  Dobre, budeme s kola von- je to ako keby sme chceli z EU odísť a neprijať zodpovednosť za globálnu ekonomiku ako celok.

Dáme ruky preč a budeme sa hrať na našom malom piesočku a veľký piesok necháme, nech sa na ňom hrá niekto iný. Som však zvedavý, že kto sa vôbec potom bude chcieť hrať na tom našom malom piesočku.  ? Ak ste zodpovedný podporíte, ak nie ste zodpovedný, strčíte hlavu do piesku, a tak budem brať každého politika ktorý tak urobí- budem ho tiež brať ako čisto vypočítavého politika, ktorý nehrá ani na tom našom malom piesočku, ale hrá doslova na svojom súkromnom piesku.

Buďte  zodpovední a odvážni a raz sa Vám to vráti, ak nie a budete chcieť z tejto situácie iba vytlcť politický kapitál, aj to sa Vám vráti- lebo ľudia nie sú hlúpi a hlavne odborná verejnosť nie je hlúpa. A nastupujúca generácia dosť podrobne sleduje Vaše počínanie, preto sa správajte s ohľadom do budúcna. Lebo ako sa správate zodpovedne Vy, - tak sa bude správať generácia politikov po Vás.

  Aj vo Vás sa skrýva možno budúci dôchodca. Len aby ste nespadli do rizika a neuplietli si sami na seba bič. Čo sa prakticky deje.  Každá činnosť je neefektívna, - ale štátna správa- je najneefektívnejšia.  Buď bude vo svete Vojna a krv, alebo bude vo svete masa zeleného papiera, ktorá každému z nás znehodnotí úspori. Čo je však vzácnejšie- vojna a krv, či peniaze ?

Bohužiaľ zadlžovanie sa nestoplo v USA už v roku 2000, už nie je priestor pre deštrukčnú - očistu ekonomiky- už musíme prijať tú chybu čo sa stala, a musíme prijať aj to, že inflácia príde a do budúcna nás zbaví dlhov a aj bohužiaľ úspor, ale za cenu toho , že sa vyhneme možným vojnám.  Možno sa vyhneme ak sa politici nebudú hrať iba na svojom piesočku, netušiač čo sa deje na tom hlavnom pieskovisku.

Michal Vonderčík, 0904 101 587
autor je národohospodár
obsah článku je chránený autorským právom
Prvý dosiahnutý ,, slobodný ,, cieľ- Chopok

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára