pondelok 28. novembra 2011

Láska a kyslík vášho prvého dieťaťa.

Správny rodič by mal byť svojmu dieťaťu priateľom, radcom, dôverníkom, učiteľom..no hlavne vzorom a príkladom vedúcim k zodpovednosti, k pracovitosti, k odvahe, k dôvere v seba samého, k triezvemu pohľadu na svet a hlavne vzorom v láske...  

A ja by som doplnil k tomuto konštatovaniu práve jednu podstatnú vetu. Všetky vlastnosti, ktoré chcete aby Vaše dieťa malo a získalo- získa od Vás samotných- preto ako rodičia sa musíte  ZDISCIPLINOVAŤ- a všetky vlastnosti, ktoré chcete aby malo Vaše dieťa, musíte mať Vy.  Ste teraz pod Drobnohľadom Vášho dieťaťa . Sleduje Vás na každom Vašom kroku- a to predstavuje byť maximálne zodpovedným. 

Vy ste pod drobnohľadom- nie sú to  Vaše deti- ktoré by ste mali kontrolovať ( Ste to Vy- ktorý musí byť pod  svojou vlastnou  osobnou kontrolou- ak budete Vy pod kontrolou- tak isto sa bude správať aj Vaše dieťa- a bude v pohode- bude disciplinované- iba ak Vy budete disciplinovaný  )- ak nechcete aby Vaše dieťa robilo tie isté chyby ako ste doteraz urobili Vy- musíte sa rozhodnúť správať sa inak- a na to potrebujete disciplínu- ktorá podporuje Vašu schopnosť byť zodpovedným rodičom v akomkoľvek okamihu pri výchove Vášho dieťaťa. 


Jediné čo dieťa vyžaduje od svojich rodičov- je láska- potrebuje ju viac než kyslík. A jediné zodpovedné správanie, ktoré by rodič mal uplatňovať- je vštepovať svojim deťom- sebadisciplínu. V podstate ide o to -že rodičia- teda ak sa Vám narodí dieťa- končí sa takpovediac Vaša mladosť- musíte sa zdisciplinovať .

Je to vysoká zodpovednosť mať deti. Dieťa totižto sleduje každý Váš krok- každý čin- a podľa toho ako sa správate k svojim partnerom- k svojim manželom, či manželkám- toto deti neprestajne sledujú- nedokážu totiž v útlom veku pochopiť Vaše správanie- nerozlišujú či je to správanie dobré alebo zlé- berú to ako príklad- a podľa tohto príkladu sa budú správať aj ku svojmu budúcemu partnerovi.

Manželia lebo rodičia- ktorí majú svoje prvé dieťa- ich povinnosťou- je venovať svojim deťom toľko času koľko sa len dá- a neprestajne im preukazovať lásku- a čo je najdôležitejšie- už nemôžete žiť ako pred tým- už musíte byť veľmi zdisciplinovaní . A to hlavne preto- aby ste poskytli Vášmu dieťaťu pocit istoty a lásky, aby sa mohol v pohode rozhodovať ako chce.

Dôležitou predanou vlastnosťou výchovy dieťaťa- je predať mu schopnosť pravdovravnosti- vybudovať dôveru a pocit- že môžu povedať kedykoľvek a kdekoľvek  pravdu, a tiež to- že nikdy za to nebudú potrestaný. Deti to budú na Váš vždy skúšať- klamať Vám- lebo v prvopočiatku nevedia že to je nesprávne, a ak klamaním niečo aj získajú- alebo sa k niečomu ľahšie dostanú- nebude to dobré- hlavne na ich ďalší vývoj.

Pravdovravnosť- je podstatná vlastnosť- ktorú by ste mali svojim deťom vštepovať- hlavne im vysvetliť- že za to nebudú vôbec trestaný. A dôležité je -  nič im nezakazovať . A neučiť ich prvému- slovu- to nemôžeš - máš to zakázané . Nesnažte sa mať kontrolu nad nimi ( dôležitá je aby ste mali kontrolu nad sebou- najmä do prvých 15 rokov- potom ste vyhrali ) - lebo potom to budete mať ťažké- keď Vám z domu odídu.

Takže keď to zhrniem- všetko správanie ktoré Vaše deti budú mať- budú mať od Vás. Nekritizujte svoje deti- ani ich nekarhajte za chyby. Ak chcete mať disciplinované deti- musia to vidieť na vás- SAMI SA MUSÍTE STAŤ DISCIPLINOVANÝMI.

Všetko čo chcete aby raz Vaše deti boli- a mali vlastnosti také aké chcete aby mali- musíte ich mať Vy. Nikto iný nie je dôležitejší- ako Vy ich v živote.

Nastúpili ste na cestu- Vašej disciplinovanosti- zodpovednosti- a všetkých vlastností - ktoré chcete aby mali Vaše deti.

Preto Váš vzťah s manželom alebo manželkou- je určujúci- Vaša láska je určujúca- a v neposlednom rade- je to všetko o komunikácií- a o tom- že keď máte problém- neriešte a nehádajte sa pred dieťaťom- nikdy to nerobte, nikdy nekritizujte- iba poučte. A čo je dôležite- odpúšťajte všetky chyby Vašich detí. Deti Vás naučia veľa - . Odmenou za Vašu odvahu poskytnúť im kvalitnú výchovu- je ich úsmev.

Takže hor sa do toho- máte na to 20 rokov. Držím Vám palce :) :) :) :)

Michal Vonderčík - Smite
autor je národohospodár
článok je pod autorským právom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára