pondelok 28. novembra 2011

Pojednanie o tom ako správne splachovať záchod

Efektíny spôsob ako správne splachovať záchod.

Globálna ekonomika sa topí v dlhoch. Svet a každá krajina je na sebe relatívne zavísla.  Každý má s každým vzťahy, a každý o každom už dostatočne toho vie.  USA a ich spotreba, najprv v rámci normi, potom nadmerná - bola motorom pre výrobu a ekonomický rast Západnej Európy, tá zase bola motorom pre Východnú Európu.  Spotreba podporovaný na dlh, síce podporovala aj ras USA , ale dostávala sa do problémov s efektivitou a produktivitou. Podniky, firmy, ľudia potrebovali čoraz viac peňazí, pretože efektivita a produktivita sa v ich podnikoch dostávala na kritickú úroveň.

 Relatívne maximálna produktivita už neprinášala úspory, podniky a firmy to riešil - i krytím ďalších úverov. V prípade domácností- tie sa zadlžovali automaticky, boli do spotreby tlačený na každom kroku. Toto správanie prichádza aj ku nám, ale v takmer nulovej miere oproti Amerike, sme králi.

Aby som to skrátil,  Svet už žije dlhom do pádu Bretton Woddu a nástupu Kingstonu, keda oficiálne Dolár prestal byť krytý zlatom.  Ale to je opäť iná téma. Dlhová kríza sa dala ešte zastaviť v roku 2000 až 2001 pri Dot Com kríze, nalievanie peňazí malo prestať vtedy, ale nestalo sa tak. Nalievanie pokračovalo, a tieto peniaze boli kryté ďalšou umelo vyvolanou krízou- a to rast realít a hypoték ,ktoré boli štátom podporované a dostal ich každý občan Usa- relatívne povedané.

Následne aj táto bublina padla, ale jej masívne následky neposkytli ďalší prietor pre novú bublinu, ktorá by pokryla stále pokračujúce nalievanie peňazí. A tak nalevanie muselo pokračovať ďalej, inak by došlo k čisteniu- deflácií- a možnému vojenskému konfliktu.

Problémy dlhovej krízy, keďže každý od každého závisí sa prelievajú na každého a to isté postihlo aj Západnú a napokon aj Strednú a Východnú Európu.

A tu sa dostávam veľkým skokom k tomu ako správne splachovať záchod. Máme tu Euroval- ako nájstroj na to akoby sa celá Európa mohla chrániť pred panikou na trhoch.  A Slovensko má aj vládu, a má tiež koalíciu, ktorá má reálny rozum, a vie že peniaze nerastú na stromoch. No v tejto koalícií je aj strana SAS- takzvaný liberáli.

Ani ekonómovia nevedia presne predpovedať ako to dopadne v prípade ak sa euroval schváli alebo nie. Jedno je takmer isté -Nemecko a Francúzko si nájdu cestu ako Grécko zachrániť, nepotopia si dlžníka, veď kto by im ich investície splácal.

TOTO vedia v SAS, sú tam ekonomický odborníci, oni veľmi dobre vedia že sa Euroval scháli aj bez ich poskakovania pred médiami, a hrdo hlásajúcimi, že oni ani za boha Euroval nepodporia, nech aj Fico príde, je im to jedno.

Dobre- veľmi logické jednanie- nikto nevie aké budú ekonomické dopady toho či ono nho rozdhodnutia. Obidva tábory ekonómov majú silné argumenty pre svoj scenár. Ale to sú ekonómovia. Politici sa logikou veľmi neoháňajú. Oni vedia jedno- nemôžu nechať padnúť Grécka, lebo by politicky prehrali. A oni prehrať nechcú- točia sa tam mohutné financie.  
Dobre SAS robí logické rozhodnutie- a stavia sa proti, lepšie by spravili, keby povedali že neurobia nič.  Ak teda ich rozhodnutie spôsobí , to že príde fico, tak celé ich logické správanie , bude efektívne spláchnuté v záchode. A všetko šetrenie tiež potečie dole záchodom.

Načo je strana, ktorá si nechce nikdy zašpiniť ruky ? Máme tu stranu ktorá si naháňa preferencie a chce byť iba dívakom v procese buď zavedenia, alebo nezavedenia Eurovalu. Bojí sa byť odvážna, bojí sa zdieľať podobný osud ako ostatné strany v koalícií. Nechce byť odvážna. Načo je strana, ktorá prezentuje slobodu, a keď stojíme pred rozhodnutím, že tá sloboda opäť raz môže byť narušená- strana liberárov ostáva v hľadisku a bude sledovať ako sa ostatne strany s problémom popasujú.

Taká strana ktorá potrebujem mať vždy čisté ruky, a bojí sa prijať riziko je pre koho prospešná?  Ja som veľmi dobre vedel, že SAS, je politický nováčik, ktorí sa politiku musí ešte veľmi veľa učiť. Podstúpia akékoľvek logické kroky, aj za cenu nelogického nástupcu Fica, ktorý celú ich logiku spláchne dole záchodom. A tak ich veľmi praktické správanie v možných predčasných voľbách skončí v záchode. Uhhh, veľmi logické politické správanie od strany SAS.


Michal Vonderčík- Smite
autor je národohospodár

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára