pondelok 28. novembra 2011

Šťuky útóčia !

Svet bude priaznivý k  dlžníkom. 

Príchod inflácie svet relatívne ochráni pred sociálnymi nepojmi. Úlohou dnešnej generácie ekonómov, manažérov, organizátorov výroby, zdravotníkov, učiteľov, mentorov, policajtov, vojakov- a hlavne POLITIKOV - vládnych predstaviteľov- a takzvaných lídrov krajiny. Hlavne od nich sa bude očakávať- aby dokázali udržať infláciu v reálnych medziach. Aby sa im nevymkla s pod kontroly.

Predstavme si teraz dva scenáre, pred ktorými stojí Európska únia.

 Prvý scenár- takzvaný rozumný- ekonomický scenár- predstavuje nasledovné.  Ideme šetriť.  Šetrenie sa stane mantrou pre to aby sme sa dostali z dlhu.  Áno každý normálne zmýšľajúci človek- to považuje za racionálne riešenie problému.

Dobre- je to rozumné. Poďme sa teda pozrieť čo bude predstavovať toto riešenie pre krajinu.  Ideme teda šetriť-  štát- by mal začať od seba a teda začať škrtať vo svojich výdavkoch- znižovať počet štátnych úradníkov, prípadne im o polovicu znižovať platy. Čo každý človek považuje -že to vláda spraví . No v relatívnej miere možno áno- ale iba v relatívnej. Pretože aj štátny úradníci sú voliči.  Možno kozmeticky upravia platy ale nie dostatočne výrazne na to- aby sa nepohrávali s myšlienkou- zvyšovania daní.

A to bude obrovská chyba.  Ak zvýšia dane- znížia tým automaticky motiváciu pre prácu, pre podnikanie, a pre vlastne život. Dane znamenajú stratu určitej časti slobodnej ekonomickej činnosti- podstatnej efektívnej časti štátu a to podnikov. Dane znamenajú- že Váš život- bude omnoho drahší. Znamená to - že pre firmu budete predstavovať veľmi drahý pracovný prostriedok pre to aby Vás tá firma vôbec zamestnala.

Ak sa bude šetriť formou zvýšených daní- dôjde k tomu- že podniky obmedzia všetku svoju ,, neefektívnu ,, činnosť.  Podniky totiž relatívne nevedia- ktorá ich činnosť je najneefektívnejšia- vedia však to- ktorá ich neefektívna činnosť im prináša najnižší alebo takmer žiadny zisk.  ( Len na okraj- štátny sektor- je najneefektívnejší- on sa ziskom vôbec nezaoberá- nezaoberá sa vôbec konkurenciou- ale mýlim sa -to platilo v minulosti. Teraz sa každý štát bude zaujímať o konkurenciu- a to medzi sebou. Každý štát bude bojovať svojou úrovňou - slobodnou úrovňou podnikateľského prostredia, vzdelanostnou úrovňou svojich občanov ).

A týchto činností s podnik bude zbavovať . Bude prepúšťať. Toto bude robiť- všeobecne takmer každý podnik, teda relatívne každú rozumný podnik. Teda bude dochádzať k tomu- že ľudia budú mať ťažkosti zo získavaním práce - budú na to potrebovať veľa času a zdrojov.  Šetrením- týmto spôsobom- sa dostaví pravý opak.   Neušetrí sa nič - skrachujú malé a stredné podniky- takzvaný krvný vnútorný obeh každej krajiny . ( skrachuje dôležitá stredná vrstva obyvateľstva ) .   A bude sa čakať- na späť navrátenie odvahy. Bude sa čakať kým sa čistiaca forma riešenia- začne opäť znečisťovať .

Druhý spôsob riešenia- a ja som jeho plným podporovateľom a zástancom. Je sloboda. 

Je to spôsob- opačný- znižovať dane , znižovať sociálne dávky, znižovať administratívne náklady a bariéry pre prijatie aj prepustenie ľudí. A prečo ?

Pretože hrať v dnešných časoch na istotu sa vôbec nevypláca.  Istota rovná sa to - keď budete v práci- ktorá Vás relatívne baví ( Relatívne znamená- že robíte pre to aby ste užili rodinu, seba atď ) . Ste krytý zákonom o zamestnanosti, máte svoju istotu, za ktorú si platíte vyššími daňami- teda platíme politikom za to - aby Vám takúto formu istoty zabezpečili zákonným spôsobom. Platíte za svoju relatívnu istotu.

No nemôžete si zaplatiť za to- že Vám túto istotu tiež niekto poskytne. Nemôžete povedať štátu- dobre ja chcem od teba istou, a nielen to od teba chcem- ja chcem aby si mi dal možnosť aby som mal tu svoju istotu kde tú svoju istotu každý deň uplatňovať .  Štát totiž nemôže a ani sa to nedá- zákonným  spôsobom niekoho donútiť aby riskoval na svoj účet- na úkor Vašej pohodlnej istoty.

Môže- ale iba cez štátne podniky- ktoré vykazujú a vždy budú vykazovať najvyššiu dávky neefektívnosti - všetkého v čom budú podnikať.  V rámci globálnej konkurencie- sa budú štáty zbavovať štátnych podnikov- v prospech podnikajúcich profesionálov- ktorý budú vykazovať čo možno najnižšiu mieru neefektívnosti - ale to je už iná téma.

Zmena a riziko- to budú poskytovať nízke dane, ľahšie prijímanie  ľudí do zamestnania a ich prepúšťania.  Nezastaví sa tým - poskytovanie úverov- nezastaví sa tým pádom prílev kapitálu. Trh bude hľadať najvyššiu formu efektívnosti, produktívnosti.  Ľudia týmto spôsobom prídu o svoje sociálne výhody- ale budú mať relatívnu šancu sa o seba postarať sami . Neostanú doma a budú čakať na záchrannú od štátu- ktorá nemusí nikdy prísť.

Trh týmto spôsobom bude atraktívnym miestom pre podnikanie nielen pre domácich malých a stredných podnikateľova- ale čo je podstatné- pre veľké nadnárodne spoločnosti, ktorý vďaka nízkym daniam - prídu a udržia alebo dokonca zvýšia zamestnanosť  a znížia nezamestnanosť.  Ak potom budú ľudia pracovať- budú platiť nižšie dane- ale dôležité že budú platiť. Nepracujúci ľudia nebudú platiť - žiadne vysoké dane- čiže efekt zvyšovania daní- sa minie účinkom.

Je to ako keď poskytnete platformu, miesto , kde sa ľudia dokážu plne realizovať. Ak je táto platforma atraktívna a lákavá - osloví každého. Ak si za to miesto na platforme ( napr príklad- Facebook ), musíte ešte platiť vyššími daňami alebo poplatkami- len málokto sa do tej platformy zapojí. A ak sa aj zapojí- bude sa snažiť tú platformu pretaviť na svoj obraz- to znamená- bude chcieť byť na vrchole platformy, aby využíval tých, čo bezhlavo platia.  Bude prekvitať korupcia a klientelizmu.  Preto nízke dane- pozitívne podporujú rozvoj platformy.

Chceme predsa nechať aby šťuky mali dostatok nadnárodných korporácií. Štuky potrebujú veľkých hráčov- aby sa im mohli pekne zahryznúť do zadku.  Malé a stredné podnikanie - si veľmi rado pochutná na tučných zadkoch veľkých firiem.  A veľké firmy sa potrebujú zbavovať veľkého sadla- a potrebujú sa učiť ako a kde sa krvný obeh rozvíja.

AK budete hrať inak ako hrá USA - ktorá stále bude podporovať svoj trh a bude sa brániť deflačnému vývoju- ak Európa pôjde cestou zvyšovania daní- a očistnej ekonomiky- vytvoríme tým priestor nie pre seba. Svoj čistý trh- ktorý nás bude stáť veľa krvi a potu- tento svoj vyčistený trh poskytneme svojim globálnym konkurentom - hlavne USA.  Ak chceme v globálnej konkurencii prežiť- musíme hrať na inflančný vývoj .  Inak svoju krv poskytneme niekomu koho ani nepoznáme.

Preto teraz, keď sa schyľuje k voľbám- všetci už hovoria že zvýšiť dane je nevyhnutné. Je to politické vyjadrenie. Je to ľahká cesta ako sa krátkodobo zbaviť deficitu.  Je to krátka cesta ako ľudom znepríjemniť život- no šťuky si to zapamätajú- a budú hrýzť ešte dravšie.

Prajem všetkým šťukám- aby si dostatočne nabrúsili svoje zuby. Budeme hrýzť a to až do kosti !
Prvý dosiahnutý ,, slobodný ,, cieľ- Chopok

Michal Vonderčík Smite
Autor je národohospodár
text článku je pod autorským právom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára