utorok 29. novembra 2011

DOHODA

Dohoda

Odvaha je to práve slovo, ktoré malo byť uplatňované v čase krízy, teda za čias vládnutia bývalej vlády. Je veľmi dobré že máme takú silnú opozíciu, ktorá plní svoju úlohu v demokratickej spoločnosti.

Čo je však viac než prepotrebné pre Slovensko je ten fakt - že je potrebné aby si produktívna vrstva podala ruku s post produktívnou vrstvou . To bude maximálna priorita pre budúci úspešný vývoj na Slovensku. Cieľom bude nájsť kompromis medzi pravicou a ľavicou. Pretože je veľmi jednoduché robiť ekonomický populizmus a hlásať všetky tie pekné sľuby, dáme vám 13. dôchodky a iné benefity . Za tieto sľuby a ak vôbec by boli splnené, zaplatí produktívna vrstva. A nezaplatí iba peniazmi, zaplatí aj zvýšenou kontrolou zo strany štátu- teda oklieštením slobody.

Ekonomický populizmus je hrozbou pre všetky krajiny- máme tu jasný príklad Grécka. Nová politická generácia- ktorá sa tak či onak formuje, bude chcieť oveľa viac ekonomickej slobody, väčšina produktívnych ľudí, sa totiž v čoraz väčšej miera začína spoliehať sama na seba a nie na relatívne z - klientelizovaný a relatívne- z korumpovaný štátny aparát.
Každá činnosť či už súkromná alebo štátna, je neefektívna. Najviac neefektivity a plytvania však predstavuje štátna správa, pretože v nej chýba prvok konkurencie.

Aj súkromný sektor vykazuje neefektivitu, ale práve prvok konkurencie tlačí súkromný sektor do toho aby bol možno čo najefektívnejší. Podstatnou prioritou budúceho dlhodobého vývoja Slovenska bude vytvoriť kompromis medzi pracujúcimi a dôchodcami. Všetci sme navzájom závislý, a súčasný boj medzi týmito skupinami, nikomu nič neprinesie.

Ak už politický nominanti dostali svoj mandát od ľudu, mali by sa zamerať na vývoj Slovenska. Je to vysoká zodpovednosť, ktorú dostali do rúk od svojich voličov. Na to aby sme si mohli  dovoliť kvalitnú sociálnu politiku, potrebujeme si na ňu najskôr zarobiť, a upratať verejné financie. V podstate aj mi sa raz staneme dôchodcami, a ak má tento systém fungovať, musíme sa postarať aby bol finančne silný. A finančne silný bude vtedy, keď bude čo možno najvyššia zamestnanosť, aby bol prísun maximálny prísun odvodov na to aby mohli byť vysoké dôchodky.

Pýtam sa aká bude motivácia mladých a produktívnych ľudí, ak v dôsledku vysokých dôchodkov budú platiť 40 % dane ? Aká bude motivácia- zakladať rodiny a pracovať. A kruh pokračuje . Ak ekonomický populizmus dopustí, že sa budú hlásať neriešiteľné sľuby, len preto, že nejaká strana nehľadí a obetuje budúci vývoj Slovenska a budúcich generácií, na úkor svojho vládnutia. Je to povrchnosť najvyššieho stupňa .

Opačná situácia- nízke dane- viac práce, viac pracujúcich, zvyšujúca úroveň podnikania- odstraňovanie byrokracie- ( a tá sa efektívne odstraňuje privatizáciou ) , okliešťovanie moci politikov, a postupne vštepovať ľudom, že sa o seba musia starať sami, lebo len sám občan vie - ako sa o sebe najlepšie postará- on sám vie- čo ho baví, a ako chce žiť svoj život.


Toto je správna cesta. Berlínsky múr tu už bol, ľudia však našli odvahu pozrieť sa aj za tento múr. Nechcem aby štát sedel na berlínskom múre a rozdával ľudom chleba a mal ich celú činnosť pod kontrolou. Radšej sa chcem postarať o seba sám, a chcem aby mi štát v mojom rozvoji nijako nebránil. Štát potrebujem iba na to- aby maximálne chránil súkromné vlastníctvo a zastupoval a kvalitne prezentoval na medzinárodnom fóre a aby vytváral kvalitné podmienky pre podnikanie a pre vznik tretieho sektora.

My - nová generácia si dobre pamätáme na berlínsky múr a život za ním, a už to nechceme. Budeme sa usilovať vytvoriť také podmienky aby nám verejné financie dobre fungovali aj keď budeme my teraz produktívny- už dôchodcovia. A práve preto je podstatné podať si ruky s našimi starými rodičmi a dohodnúť sa  na kompromise. Táto dohoda bude dôležitá- a dúfam že sa sformuje už v budúcich parlamentných voľbách.

Iróniou pre Smer je to- že oni potrebujú pokles preferencií, pretože ich silná pozícia- ich odsúva do politickej izolácie. Dnešné prieskumy nehovoria nič, pretože mobilizácia produktívnych bude stále silná. Bude veľmi dobré ak Smer bude mať tak cca 20 %- hlasov a vtedy bude konečne priestor na to, aby sa táto dohoda zrodila. Bude to pre Slovensko nesmierne dôležité.

Nakoniec mi dovoľte jeden citát :
,,Odvaha sa oprávnene pokladá za najdôležitejšiu ľudskú vlastnosť ´“    

                                                                        Sir Winston Churchill


Michal Vonderčík
autor je národhospodár
obsah článku je chránený autorským právom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára